Israelul va efectua raiduri aeriene în Siria la primul indiciu că regimul de la Damasc nu mai poate securiza armele chimice, avertizează vicepremierul israelian Silvan Shalom.
Silvan Shalom a confirmat că premierul Benjamin Netanyahu i-a convocat zilele trecute pe şefii serviciilor de securitate şi spionaj pentru a discuta despre situaţia din Siria şi despre arsenalul chimic al acestei ţări, care se confruntă de doi ani cu un conflict civil soldat cu 60.000 de morţi.
"În cazul în care gherilele Hezbollah sau insurgenţii vor obţine arme chimice, situaţia se va schimba dramatic", a spus Shalom, citat de postul de radio al armatei israeliene.
"O astfel de situaţie va fi depăşirea unei linii roşii şi va necesita o abordare diferită, inclusiv chiar atacuri preventive", a adăugat Shalom.
Premierul Benjamin Netanyahu a avertizat duminică, potrivit ziarului Haaretz, că există riscul ca arsenalul chimic sirian să ajungă în mâinile mişcării şiite libaneze Hezbollah, aliată cu Iranul.
Iranul a avertizat sâmbătă că va considera o eventuală intervenţie militară externă în Siria drept un atac împotriva sa. "Siria are un rol fundamental în regiunea Orientului Mijlociu, cel de promovare a politicilor ferme de rezistenţă... În acest context, un atac împotriva Siriei ar fi considerat un atac împotriva Iranului şi al aliaţilor săi", a declarat Ali Akbar Velayati, un consilier al liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.
Iranul este principalul susţinător al regimului Bashar al-Assad şi a avertizat de mai multe ori Occidentul să evite o intervenţie militară în Siria. În septembrie 2012, un oficial militar iranian avertiza că Teheranul va riposta în cazul în care Statele Unite ar ataca Siria. Iranul şi Siria au semnat un acord de apărare reciprocă în 2006, dar detaliile documentului nu se cunosc. Iranul acuză ţările occidentale că susţin insurgenţii sirieni, iar opoziţia siriană susţine că Teheranul trimite agenţi ai Gardienilor Revoluţiei Islamice pentru a ajuta regimul Bashar al-Assad în acţiunile de reprimare. Siria se confruntă de aproape doi ani cu un conflict civil soldat, conform ONU, cu aproximativ 60.000 de morţi.