Antena 3 CNN Externe Israelul și-a stabilit un nou obiectiv de război care l-ar putea arunca într-un conflict total cu Libanul vecin

Israelul și-a stabilit un nou obiectiv de război care l-ar putea arunca într-un conflict total cu Libanul vecin

Adrian Dumitru
2 minute de citit Publicat la 19:06 17 Sep 2024 Modificat la 19:06 17 Sep 2024
Agent israelian ?inte?te cu o pu?c? semiautomat? spre un c?mp.
Conflictul de mică intensitate dintre Hezbollah și Israel de la granița Iranului are de mai multe luni tendințe de a se transforma într-un conflict generalizat între IDF și Hezbollah Foto: Getty Images

Israelul a adăugat un nou obiectiv la conflictul său de lungă durată cu organizațiile teroriste și interpuse ale Iranului – Hamas și Hezbollah – asigurarea revenirii în siguranță a cetățenilor săi locuitori ai regiunilor de graniță din nordul țării, relatează CNN. Acest obiectiv, deși este de multă vreme discutat de guvernul israelian, ar putea să ducă la declanșarea unui război total între Israel și Liban.

Cabinetul de securitate al Israelului a votat, marți noapte, pentru a adopta acest nou obiectiv. Premierul Netanyahu a anunțat că „Israelul va continua să implementeze acest obiectiv”.

Deși revenirea locuitorilor israelieni în nordul țării a fost încă de la început percepută ca pe o necesitate politică, este pentru prima oară când ea a devenit un obiectiv oficial de război.

Conform datelor transmise de guvernul israelian luna trecută, peste 62.000 de oameni din nordul țării sunt strămutați intern în alte zone din țară de când a început războiul Israelului cu interpușii Iranului.

Și dincolo de graniță, în Liban, alte 94.000 de oameni sunt strămutați intern, conform ministerului libanez al sănătății.

Oficialii și locuitorii din regiunile nordice israeliene au devenit tot mai vocali cu privire la necesitatea revenirii lor acasă, punând tot mai multă presiune pe guvern să acționeze împotriva amenințării rachetelor Hezbollah.

Stabilirea acestui nou obiectiv de răboi ar putea să provoace Israelul să-și schimbe direcția pe frontul din nord, unde tot avertizează că un acord diplomatic cu Hezbollah pentru a încheia ostilitățile ar putea să devină imposibil, iar întreaga regiune să fie cufundată într-un nou război generalizat.

La începutul zilei de luni, Netanyahu a declarat că israelienii din nordul țării nu se vor putea întoarce la casele lor fără „o schimbare fundamentală în situația de securitate” de acolo.

El a adăugat că Israelul „va face tot ce e necesar” pentru a apăra regiunea și pentru ca locuitorii israelieni să poată reveni acasă.

Ministrul apărării, Yoav Gallant, a fost ceva mai specific, spunând într-un mesaj pe Twitter că singura modalitate de a putea asigura revenirea oamenilor în nordul Israelului este „printr-o acțiune militară.

Situația complicată din interiorul guvernului israelian dar și în ce privește războiul din Orientul Mijlociu vine mai ales în contextul în care există indicii că Netanyahu ar vrea să-l înlocuiască pe Gallant cu fost rival – Gideon Sa’ar.

Spre deosebire de Gallant, care a fost vreme de zeci de ani de zile militar, Sa’ar este politician de carieră. Informații despre această posibilă remaniere vin în condițiile în care Gallant a provocat numeroase controverse.

O încercare a lui Netanyahu de a-l înlocui pe Gallant în martie anul trecut, ca urmare a opoziție acestuia față de planul guvernului de a reforma sistemul judiciar, a declanșat intense proteste de stradă. Ulterior, premierul Netanyahu a dat înapoi.

Luni seară, noi mulțimi se adunaseră în fața casei lui Sa’ar pentru a protesta față de o eventuală numire a acestuia și față de efectele pe care le-ar avea față de situația ostaticilor din Gaza.

Liderul opoziției, Benny Gantz, a criticat, marți, planurile legate de posibila remaniere a lui Gallant.

„A înlocui un ministru chiar înainte de o campanie intensă în nord, care ar putea să se transforme într-un război regional, este, în opinia mea, un act iresponsabil”, a declarat Gantz.

×
x close