Antena 3 CNN Externe Israelul s-a oferit să-l lase pe Yahya Sinwar, șeful Hamas, să plece "în siguranță" din Gaza în schimbul vieții ostaticilor

Israelul s-a oferit să-l lase pe Yahya Sinwar, șeful Hamas, să plece "în siguranță" din Gaza în schimbul vieții ostaticilor

Yahya Sinwar Dpa Images
Yahya Sinwar a preluat conducerea Hamas, după uciderea, la Teheran, a lui Ismail Haniyeh. Sursă foto: hepta / DPA Images
de A.I.    |    19 Sep 2024   •   11:56

Israelul a venit cu o nouă ofertă în vederea unui acord cu gruparea Hamas, relatează Times of Israel, care citează Kan, radiodifuzorul public din această țară.

Conform sursei citate, propunerea israeliană prevede eliberarea imediată a tuturor ostaticilor de către Hamas, încetarea luptelor din Fâșia Gaza, precum și ieșirea în siguranță din enclavă a lui Yahya Sinwar și a asociaților săi.

Planul mai presupune eliberarea prizonierilor palestinieni încarcerați în Israel, demilitarizarea Fâșiei Gaza și un nou sistem de guvernare în acest teritoriu palestinian.

Kan a mai menționat că Gal Hirsch, omul de legătură al guvernului de la Ierusalim în cazul ostaticilor deținuți de Hamas, le-a spus familiilor acestora că propunerea a fost prezentată săptămâna trecută în cadrul unei întâlniri cu oficiali de la Casa Albă și Departamentul de Stat american.

Rețeaua TV israeliană îl citează, de asemenea, la adăpostul anonimatului pe un oficial care a precizat că propunerea a fost desemnată drept "Planul B".

"Având în vedere dificultățile în negocieri și timpul care se scurge în defavoarea ostaticilor, am dori să propunem un plan secundar care ar scurta etapele și ar permite un acord mai rapid. Acest lucru se va întâmpla dacă Yahya Sinwar părăsește Gaza și pune capăt războiului. Asta ne va permite să ne îndeplinim obiectivele militare, iar conducerii Hamas din Gaza, să plece într-un loc sigur", a subliniat acest oficial.

Times of Israel amintește că nu este prima dată când se vehiculează o propunere prin care toți ostaticii deținuți de Hamas ar urma să fie eliberați dintr-o dată, în schimbul încheierii războiului declanșat de atacul grupării islamiste în sudul Israelului, la 7 octombrie 2023.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close