Antena 3 CNN Externe Israelul, retrogradat de Moody's din cauza războiului cu Hezbollah. Ratingul țării a fost redus cu două trepte și e loc de noi scăderi

Israelul, retrogradat de Moody's din cauza războiului cu Hezbollah. Ratingul țării a fost redus cu două trepte și e loc de noi scăderi

militari liban profimedia
Israelul a bombardat cartierul general al Hezbollah în Beirut. Sursă foto: Profimedia Images
de A.I.    |    28 Sep 2024   •   07:00

 

Agenția americană Moody's a retrogradat ratingul de credit al Israelului pentru a doua oară în acest an, notează presa internațională.

Moody's a redus ratingul cu două trepte, de la A2 la Baa1, cu perspectivă negativă, exprimându-și îngrijorarea că riscurile politice interne au crescut, alături de riscurile geopolitice.

Agenția a citat, între motivele deciziei sale, intensitatea crescută a luptelor dintre Israel și gruparea Hezbollah din Liban, precum și așteptările generale privind un conflict de durată.

„Având în vedere riscurile sporite de securitate (...), nu ne mai așteptăm la o redresare economică rapidă și puternică, precum în cazul conflictelor anterioare (...)

O redresare economică întârziată și mai lentă, în combinație cu o campanie militară prelungită și mai amplă, vor avea un impact mai persistent asupra finanțelor publice, îndepărtând și mai mult perspectiva unei stabilizări a ratei datoriei publice, comparativ cu proiecțiile noastre anterioare”, a comunicat Moody's.

„În opinia noastră, escaladarea semnificativă a riscului geopolitic subliniază, de asemenea, diminuarea calității instituțiilor și a guvernanței Israelului”, a mai menționat agenția de rating.

Retrogradarea Moody's a venit după zile de lovituri israeliene aproape neîntrerupte în Liban, care au devastat comandamentul grupării Hezbollah. Anterior, agenții organizației au fost vizați într-o serie de explozii ale pagerelor și stațiilor de emisie-recepție, pe care le foloseau pentru comunicare.

De la începutul războiului, declanșat de atacul din 7 octombrie lansat de Hamas în sudul statului evreu, toate cele trei mari agenții de rating - Moody's, S&P și Fitch - au retrogradat Israelul și au menținut o perspectivă negativă.

Noi retrogradări sunt probabile dacă situația de securitate sau fiscală a țării se deteriorează.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close