Antena 3 CNN Externe Israelul se pregătește să lovească Iranul. Când ar putea avea loc atacul

Israelul se pregătește să lovească Iranul. Când ar putea avea loc atacul

profimedia-0864680481
Israelul pregătește răspunsul pentru atacul iranian din această săptămână. Foto: Profimedia Images
de M.P.    |    05 Oct 2024   •   20:00

Armata israeliană își extinde operațiunile pe mai multe fronturi în preajma comemorării atacurilor Hamas din 7 octombrie, și ar planifica inclusiv represalii „semnificative și serioase” împotriva Iranului pentru atacul cu rachete balistice la scară largă de săptămâna trecută asupra Israelului, conform The Guardian.

Semnele de represalii israeliene iminente împotriva Iranului au venit în timp ce președintele francez, Emmanuel Macron, a cerut un embargo internațional asupra armelor livrate Israelului pentru a fi utilizate împotriva Gaza, unde autoritățile spun că peste 41 000 de palestinieni au fost uciși în atacul de un an al Israelului.

„Cred că astăzi, prioritatea este să ne întoarcem la o soluție politică, să nu mai livrăm arme pentru a lupta în Gaza”, a declarat Macron pentru postul de televiziune France Inter, adăugând că Franța nu trimite arme Israelului.

Macron a făcut comentariile în timp ce Forțele de Apărare Israeliene au declarat că un atac major asupra Iranului este iminent, Israelul lovind sâmbătă ținte din Liban, Siria și Gaza.

„IDF (armata israeliană) pregătește un răspuns la atacul iranian fără precedent și ilegal împotriva civililor israelieni și a Israelului”, a declarat oficialul militar sub rezerva anonimatului, deoarece nu a fost autorizat să vorbească public pe această temă.

În timp ce Israelul a declarat că își planifică răspunsul la atacurile cu rachete iraniene de marți, care au lovit pe sau în apropierea mai multor baze israeliene cheie, președintele SUA, Joe Biden, a avertizat împotriva lovirii instalațiilor petroliere iraniene, la o zi după ce a declarat că Washingtonul „discută” o astfel de acțiune.

„Dacă aș fi în locul lor, m-aș gândi la alte alternative decât lovirea câmpurilor petroliere”, a declarat Biden în timpul unei apariții rare la briefingul de presă zilnic de la Casa Albă. Administrația Biden a sugerat deja că se opune unei lovituri israeliene asupra programului nuclear al Iranului.

Pe fondul agravării violențelor, speculațiile s-au întețit cu privire la faptul că o lovitură asupra suburbiilor sudice ale Beirutului l-ar fi ucis pe Hashem Safieddine, de la care se aștepta în general să îi succeadă liderului ucis al Hezbollah, Hassan Nasrallah. Potrivit surselor de securitate libaneze, Safieddine a fost de negăsit începând de vineri.

Evaluările sugerează că Safieddine a fost ucis împreună cu ajutoare și consilieri iranieni într-o lovitură puternică care a făcut dificilă găsirea cadavrelor. În urma atacului, IDF a declarat că a lovit sediul de informații al Hezbollah, fără a dezvălui cine era prezent.

Luptele au loc în timp ce Israelul se pregătește să marcheze luni prima aniversare a atacului devastator al Hamas din 7 octombrie, care a declanșat actualul război din Gaza, care a cuprins acum Libanul vecin, creând o criză regională periculoasă.

Președintele Israelului, Isaac Herzog, va conduce o slujbă de comemorare în Sderot, unul dintre orașele cele mai grav afectate în timpul atacului militanților Hamas, pe fondul temerilor că aniversarea ar putea atrage noi atacuri asupra cetățenilor israelieni.

Armata israeliană a declarat sâmbătă că a ordonat, de asemenea, civililor palestinieni din unele zone ale Fâșiei Gaza - inclusiv Nuseirat și Bureij, care găzduiesc mari tabere de persoane strămutate intern - să evacueze, afirmând că IDF intenționează să acționeze „cu mare forță” împotriva Hamas care operează acolo.

Israelul a părut, de asemenea, să intensifice operațiunile în cursul weekendului în sudul Libanului, în care forțele sale terestre au intrat la începutul acestei săptămâni.

Hezbollah-ul libanez a declarat că se opune încercărilor israeliene de a intra în orașul Odaisseh din sudul țării, adăugând că ciocnirile sunt în curs.

×
Subiecte în articol: Israel Iran Hezbollah
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close