Israelul a denunţat duminică acordul încheiat la Geneva în dosarul nuclear iranian, afirmând că Teheranul a obţinut "ceea ce voia", potrivit biroului premierului Benjamin Netanyahu, relatează AFP, conform Mediafax.
"Este un acord prost, care oferă exact ceea ce voia Iranul, şi anume o ridicare semnificativă a sancţiunilor şi menţinerea unei părţi semnificative a programului său nuclear", se arată într-un comunicat emis după câteva ore de la încheierea unui acord istoric între marile puteri şi Iran.
"Acordul permite Iranului să continue să îmbogăţească uraniu, lasă pe loc centrifugele şi îi permite să producă materiale fisionabile pentru o armă nucleară", se mai arată în comunicat.
"Acordul nu a ajuns nici la desfiinţarea centralei de la Arak", un reactor cu apă grea situat în nordul Iranului, potrivit aceleiaşi surse. "Presiunea economică la care este supus Iranul ar fi putut conduce la un acord mult mai bun, care ar fi prevăzut o desfiinţare a capacităţilor nucleare iraniene", apreciază biroul premierului israelian.
La rândul său, ministrul Economiei Naftali Bennett a oferit asigurări că Israelul nu este angajat prin acordul de la Geneva şi că are dreptul să se apere.
"Israelul nu este angajat prin acordul de la Geneva. Iranul ameninţă Israelul, iar Israelul are dreptul să se apere", a apreciat Bennett, liderul Căminului Evreiesc, un partid de extremă dreapta apropiat de grupurile de lobby ale coloniştilor.
"Acordul lasă intactă maşina nucleară iraniană şi ar putea permite Iranului să producă o bombă într-o perioadă de şase-şapte săptămâni. Israelul este pregătit pentru orice eventualitate", a declarat ministrul pentru postul militar de radio.
"Nu am câştigat această bătălie, ci există în continuare un proces lung în faţa noastră pentru a apăra securitatea Israelului", a adăugat el.
În pofida faptului că liderii israelieni se aşteptau la un aranjament la Geneva, şeful diplomaţiei Avigdor Lieberman a rezumat sentimentul de înfrângere din Israel. Acordul de la Geneva constituie "cea mai mare victorie diplomatică a Iranului", a spus el.
"Acest acord este cea mai mare victorie diplomatică a Iranului, care a obţinut recunoaşterea presupusului său drept legitim de a îmbogăţi uraniu", a declarat Lieberman pentru postul public de radio.
Întrebat despre un eventual atac israelian împotriva Iranului, Lieberman, şeful partidului ultranaţionalist Israel Beiteinu, s-a limitat să reafirme că "toate opţiunile sunt pe masă".
"Responsabilitatea securităţii poporului evreu şi populaţiei israeliene reprezintă unica responsabilitate a Guvernului israelian. Orice decizie cu privire la acest subiect va fi adoptată în mod independent şi responsabil", a spus ministrul de Externe.
Netanyahu a purtat în ultimii ani o campanie internaţională activă şi intensă, în special în Statele Unite, împotriva unui acord cu Iranul în cazul în care documentul nu prevede o oprire a activităţilor de îmbogăţire a uraniului în această ţară.
El a proferat, în mai multe rânduri, ameninţări cu un atac militar israelian împotriva instalaţiilor nucleare iraniene.
Secretarul de Stat american John Kerry a încercat să ofere asigurări Israelului. "Acest acord va face lumea mai sigură (...) şi Israelul mai sigur, partenerii (Statelor Unite) în regiune mai siguri", a subliniat el la Geneva.