Antena 3 CNN Externe Israelul ia în calcul să lovească instalațiile nucleare din Iran, după atacul de marți

Israelul ia în calcul să lovească instalațiile nucleare din Iran, după atacul de marți

A.I.
2 minute de citit Publicat la 11:57 02 Oct 2024 Modificat la 12:03 02 Oct 2024
Bushehr
Centrala nucleară din Bushehr, Iran, este menționată frecvent în materialele referitoare la programul nuclear al republicii islamice. Sursă foto: Profimedia Images

Israelul ar putea riposta la atacul masiv lansat marți de Iran prin lovirea instalațiilor nucleare ale republicii Islamice, notează CNN, care citează un expert în domeniul apărării.

Statul evreu este, probabil, cu ochii pe facilitățile atomice iraniene, în timp ce își stabilește răspunsul la cele aproape 200 de rachete balistice trimise de regimul de la Teheran, crede Malcolm Davis, analist senior în cadrul Australian Strategic Policy Institute.

Potrivit acestuia, factorul timp este unul esențial. Secretarul de stat american Antony Blinken estima, în vara acestui an, că republica islamică este "la o săptămână sau două distanță" de a produce suficient material fisionabil pentru o bombă atomică.

„Din perspectiva Israelului, acest stat nu poate permite Iranului să se doteze cu arme nucleare. Ar exista, cu siguranță, presiuni puternice în cadrul cabinetului Netanyahu pentru a ataca aceste instalații nucleare și, în esență, pentru a da înapoi programul iranian de arme nucleare cu ani de zile”, a declarat Davis la emisiunea realizată de Becky Anderson de la CNN.

Israelul ar putea viza instalațiile nucleare ale Iranului printr-un atac militar tradițional sau ar putea pune în scenă atac hibrid, asemănător cu operațiune de detonare a pagerelor și stațiilor walkie-talkie folosite de agenții Hezbollah. Asta ar presupune interceptarea lanțului de aprovizionare și plasarea de explozibili, a explicat expertul citat.

Expert citat de CNN: "Iranul știe că Hezbollah-ul este compromis și că nu are mijloace pentru a lupta cu Israelul"

„Orice ar face Israelul, trebuie să fie foarte vizibil și trebuie să fie apreciat drept (un atac) decisiv și de succes”, a anticipat Davis.

Între timp, Teheranul speră, probabil, că „va exista o anumită reținere”, ca urmare a presiunilor americane, crede Salam Vakil, director de program pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord la Chatham House.

Pe de altă parte, oficialii de la Ierusalim au spus clar că vor face „tot ce e posibil” pentru a-și rezolva problema de securitate cu Iranul, iar asta presupune eliminarea a cât mai multe obiective, de la Hamas și Hezbollah, până la instalațiile iraniene din Siria.

„Iranul încearcă să impună niște linii roșii, știind foarte bine că se află într-o poziție defensivă, că Hezbollah este compromis și că nu are capacitățile convenționale tradiționale pentru a lupta împotriva Israelului”, a subliniat acest analist.

×
x close