Antena 3 CNN Externe Israelul e criticat dur și acuzat de ''genocid'' după ce a bombardat o școală din Gaza unde spune că erau teroriști

Israelul e criticat dur și acuzat de ''genocid'' după ce a bombardat o școală din Gaza unde spune că erau teroriști

scoala bombardata in gaza
Armata israeliană a lovit o şcoală din oraşul palestinian Gaza. Palestinienii au spus că au fost ucise peste 100 de persoane, iar Israelul a negat cifra motivând că acolo erau teroriști.FOTO Hepta
de Georgiana Marina    |    10 Aug 2024   •   16:06

Au apărut valuri de reacții după lovitura israeliană asupra unei şcoli din oraşul palestinian Gaza, despre care palestinienii au spus că a ucis peste 100 de persoane, iar Israelul a negat cifra motivând că acolo erau teroriști. Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, s-a declarat sâmbătă ''îngrozit'' de acest atac, în timp ce Egiptul, Qatarul și Arabia Saudită au condamnat bombardamentul. Raportorul special ONU Francesca Albanese a acuzat Israelul de „genocid”.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, s-a declarat sâmbătă ''îngrozit'' de lovitura israeliană asupra unei şcoli din oraşul palestinian Gaza și spune că 'nu există nicio justificare pentru aceste masacre''.

''Îngrozit de imaginile unei şcoli din Gaza servind ca adăpost şi care a fost atinsă de o lovitură israeliană, soldată cu zeci de victime palestiniene. Cel puţin 10 şcoli au fost ţintite în ultimele săptămâni. Nu există nicio justificare pentru aceste masacre'', a scris Josep Borrell pe platforma X.

Un purtător de cuvânt al președintelui palestinian Mahmoud Abbas, Nabil Abu Rudeineh, a cerut SUA să pună capăt „sprijinului care duce la uciderea a mii de civili nevinovați, inclusiv copii, femei și bătrâni”, scrie The Guardian.

Egiptul, Qatarul și Arabia Saudită au condamnat bombardamentul care a avut loc în timpul nopții, care a avut loc în timp ce se fac eforturi pentru reluarea discuțiilor de încetare a focului. Reuters raportează că un înalt oficial al Hamas, Sami Abu Zuhri, a spus că acest atac este un punct de cotitură în aceste eforturi.

Egiptul a transmis că uciderea civililor din Gaza arată că Israelul nu are nicio intenție să pună capăt războiului. Ministerul de Externe al Qatar a descris lovitura drept un „masacru îngrozitor”.

Egiptul, SUA și Qatarul au programat pentru joi o nouă rundă de negocieri pentru încetarea focului, în condițiile în care sunt temeri privind un conflict mai larg, care implică Iranul și aliatul său libanez Hezbollah.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a spus că nu va pune capăt războiului până când Hamas nu va mai reprezenta o amenințare pentru israelieni, a declarat că la discuții va fi trimisă o delegație. pe de altă parte, un oficial Hamas a declarat pentru Reuters că grupul studiază noua ofertă pentru discuții, dar nu a dat detalii, potrivit The Guardian. 

Raportorul special ONU Francesca Albanese acuză Israelul de „genocid”

Francesca Albanese, raportorul special al Națiunilor Unite pentru drepturile omului în teritoriile palestiniene, a acuzat Israelul de „genocid”.

Israelul desfășura astfel de lovituri împotriva palestinienilor folosind „arme americane și europene”, a scris Albanese pe pagina de Twitter.

„Fie ca palestinienii să ne ierte pentru incapacitatea noastră colectivă de a-i proteja”, a continuat ea.

Într-un raport emis în martie, Albanese a spus că există „motive rezonabile” că Israelul a comis mai multe acte de „genocid” în războiul său din Gaza. Israelul, la rândul său, a criticat raportul ca fiind o „denaturare crasă a realității”.

Raportorii speciali sunt numiți de Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite, dar nu vorbesc în numele ONU.

Peste 100 de persoane au fost ucise şi alte zeci sunt rănite în urma unui atac aerian israelian asupra unei şcoli din oraşul Gaza, unde se aflau persoane strămutate, conform surselor medicale şi de securitate din enclava palestiniană. Armata israeliană a transmis că acolo erau 20 de teroriști și neagă numărul morților anunțat de palestinieni. 

×
Subiecte în articol: Gaza Israel UE razboi gaza şcoală
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close