Antena 3 CNN Externe Israelul anunță că acceptă reluarea negocierilor prin intermediari cu Hamas în vederea unui armistițiu în Gaza. Când încep discuțiile

Israelul anunță că acceptă reluarea negocierilor prin intermediari cu Hamas în vederea unui armistițiu în Gaza. Când încep discuțiile

steag israelian DPA
Steag israelian. Sursă foto: hepta / DPA Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Aug 2024   •   08:59

Israelul a comunicat, joi, că acceptă să reia discuțiile  în vederea unui armistițiu în Fâșia Gaza şi a eliberării ostaticilor de către Hamas, transmite Agerpres, care citează France Presse.

Această evoluție vine după ce Statele Unite, Egiptul şi Qatarul au avertizat cele două părți beligerante că "nu mai este timp de pierdut şi nu mai există scuze" pentru noi tergiversări, adaugă sursa citată.

"În urma propunerii făcute de Statele Unite şi de mediatori, Israelul va trimite o delegație de negociatori la 15 august într-o locație care urmează să fie convenită, pentru a pune la punct detaliile unui acord", a anunțat, joi seara, biroul premierului Benjamin Netanyahu.

Anterior, guvernele de la Washington, Cairo şi Doha au invitat părțile adverse să îşi reia discuțiile la 15 august, indicând că un acord-cadru este "acum pe masă şi că nu lipsesc decât detaliile punerii sale în aplicare".

Qatarul este angajat de mai multe luni în negocieri de culise, cu sprijinul Egiptului şi Statelor Unite, pentru a încerca să ajungă la un armistițiu şi la un acord privind eliberarea ostaticilor israelieni răpiți de Hamas şi deținuți în Fâșia Gaza.

Perspectiva unei încetări a ostilităților depinde de un acord implementat în etape, începând cu o încetare a focului.

Ultimele discuții s-au bazat pe un cadru definit de președintele american, Joe Biden, la sfârșitul lunii mai, care, potrivit acestuia, a fost propus de Israel.

Cea mai recentă propunere de acord-cadru se bazează pe principiile stabilite anterior de președintele american, potrivit mediatorilor.

Israelul așteaptă represaliile promise de Hezbollah pentru uciderea unui comandant militar

Evenimentele din ultimele săptămâni păreau să distrugă orice șansă pentru o eventuală încetare a luptelor, după ce liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis la Teheran într-o explozie atribuită Israelului de republica islamică.

Iranul a amenințat cu represalii dure, însă ulterior au apărut informații că liderul Hamas ar fi fost omorât de o bombă plasată de membri ai Corpului Gardienilor Revoluției Islamice recrutați de serviciul israelian Mossad, și nu în urma unei lovituri directe a statului evreu.

Aceste elemente ar fi determinat Iranul să-și regândească răspunsul la asasinarea lui Ismail Haniyeh.

După uciderea acestuia din urmă, Hamas l-a numit la conducerea sa politică pe Yahia Sinwar, liderul din Gaza al mișcării islamiste, considerat de Israel creierul atacului din 7 octombrie 2023.

În ceea ce privește gruparea Hezbollah, sponsorizată de Iran, aceasta ar avea propriul său plan de represalii, necoordonat cu Teheranul, după uciderea, la Beirut, a unui important lider militar al său, Fuad Shukr.

Israelul și-a asumat asasinarea acestuia într-un raid aerian, drept pedeapsă pentru atacul cu rachetă al Hezbollah de la Majdam Shams, soldat cu 12 morți.

Aceste evenimente se adaugă unui conflict care durează de zece luni în Gaza și care, potrivit Hamas, s-a soldat până în prezent cu circa 40.000 de morți printre palestinieni.

SUA trimit avioane de luptă "invizibile" în Orientul Mijlociu

Pentru a preveni escaladarea la nivel regional a conflictului dintre Israel, pe de o parte, și Hamas și Hezbollah, de cealaltă parte, SUA au anunțat desfășurări militare suplimentare.

Astfel, armata americană a comunicat că avioane de luptă "invizibile" F-22 au sosit, joi în Orientul Mijlociu.

SUA au procedat similar, ordonând desfășurări suplimentare, și articulând o coaliție cu Marea Britanie și Franța, dar și cu țări arabe, pentru a ajuta Israelul să se apere în fața unui atac cu sute de drone și rachete lansat de Iran în luna aprilie.

Atunci, republica islamică a promis răzbunare după uciderea mai multor militari de rang înalt ai săi într-un atac atribuit Israelului asupra unei reprezentanțe diplomatice iraniene de la Damasc.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close