Antena 3 CNN Externe Israelul anunță că a ucis un comandant Hamas din Jenin și alți doi membri cheie, în a treia zi a ofensivei sale din Cisiordania ocupată

Israelul anunță că a ucis un comandant Hamas din Jenin și alți doi membri cheie, în a treia zi a ofensivei sale din Cisiordania ocupată

atac israel cisiordania getty
Până vineri, 19 palestinieni au fost uciși în timpul unei operațiuni militare israeliene de amploare în Cisiordania. Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    30 Aug 2024   •   16:53

Armata israeliană a anunțat vineri eliminarea a trei membri Hamas, inclusiv un comandant de rang înalt, în a treia zi a ofensivei sale din Cisiordania ocupată. Printre cei uciși se numără Wissam Khazem, liderul Hamas în Jenin, care a fost neutralizat într-un schimb de focuri după ce a fost identificat într-un vehicul. În același incident, alți doi membri Hamas, Maysara Masharqa și Arafat Amer, au fost uciși în timp ce încercau să fugă. IDF a declarat că aceștia operau sub comanda lui Khazem și participau la atacuri armate împotriva comunităților israeliene, potrivit CNN.

Armata israeliană a declarat vineri că a ucis trei membri Hamas, inclusiv un comandant, în timpul celei de-a treia zile a ofensivei sale în Cisiordania ocupată.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat vineri că l-au ucis pe Wissam Khazem, pe care l-au descris drept liderul Hamas în orașul Jenin, într-un schimb de focuri după ce acesta a fost identificat „într-un vehicul din zonă”. Armata a declarat că a găsit arme și bani în vehicul.

Alți doi au fost, de asemenea, uciși în timp ce încercau să fugă din vehicul, potrivit armatei israeliene, numiți Maysara Masharqa și Arafat Amer. IDF a declarat că ambii bărbați aparțineau Hamas și „operau sub comanda lui Khazem și luau parte la atacuri armate împotriva comunităților israeliene”.

Într-o declarație, Brigăzile Al-Qassam, aripa armată a Hamas, a recunoscut moartea celor trei bărbați și a confirmat că Khazem a fost unul dintre liderii săi în Jenin. Brigăzile Martirilor Al-Aqsa, o rețea de grupuri armate palestiniene, a declarat că Masharqa era „cel mai important comandant de teren” al său în Jenin.

Până vineri, 19 palestinieni au fost uciși în timpul unei operațiuni militare israeliene de amploare în Cisiordania, care include orașele Jenin, Tubas și Tulkarem, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății și grupurilor palestiniene.

11 militanți palestinieni uciși de Israel în Cisiordania

Armata israeliană a lansat miercuri dimineață o operațiune antiteroristă de amploare în nordul Cisiordaniei ocupate. Operațiunea israeliană combinată a implicat drone și buldozere, forțe militare și de securitate, poliția de frontieră israeliană și o unitate de elită a trupelor sub acoperire.

În total, 11 militanți palestinieni au fost uciși în operațiunea israeliană, potrivit unei numărători a CNN. Dintre aceștia, cinci au fost uciși joi în timpul unui schimb de focuri „în interiorul și în apropierea unei moschei” din Tulkarem.

IDF a declarat că l-a ucis pe Muhhamad Jabber, cunoscut ca Abu Shujaa, liderul filialei locale a grupului militant Jihadul Islamic, care a confirmat ulterior moartea lui Jabber.

Schimbul de focuri de vineri a avut loc după ce Israelul a lansat unul dintre cele mai mari atacuri asupra teritoriului ocupat din ultimii ani. Subliniind necesitatea de a eradica ceea ce el a numit „infrastructura teroristă islamico-iraniană”, ministrul de externe Israel Katz a cerut o operațiune de tip Gaza în Cisiordania.

Katz a avertizat că Iranul lucrează în Cisiordania pentru a stabili un „front estic” împotriva Israelului, lucrând alături de proxeneții săi Hamas în Gaza și Hezbollah în sudul Libanului.

Noua ofensivă a Israelului în Cisiordania a stârnit critici din partea înalților oficiali occidentali și ai Organizației Națiunilor Unite. Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat joi că operațiunea Israelului este „profund îngrijorătoare”.

Confruntările din Cisiordania au devenit mai frecvente de când Israelul a început războiul în Gaza ca răspuns la atacul Hamas asupra sudului Israelului, la 7 octombrie.

Ministerul palestinian al Sănătății a raportat marți că 652 de palestinieni, inclusiv 150 de copii, au fost uciși în Cisiordania și în Ierusalimul de Est ocupat din 7 octombrie, iar alți peste 5 400 au fost răniți.

De când Israelul a început să ocupe Cisiordania în 1967, numărul coloniilor evreiești a crescut în teritoriu, în ciuda faptului că sunt considerate ilegale în conformitate cu dreptul internațional.

×
Subiecte în articol: lider Hamas Cisiordania Israel IDF
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close