Antena 3 CNN Externe Israelul anunță că a preluat controlul total în Rafah și peste 150 de tuneluri au fost distruse în regiune

Israelul anunță că a preluat controlul total în Rafah și peste 150 de tuneluri au fost distruse în regiune

GettyImages-1902076741
Trupele israeliene sunt mutate din Gaza. Foto: Gettyimages
de R.M.    |    22 Aug 2024   •   11:44

Israelul a învins brigada Hamas din zona Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, a anunţat ministrul Apărării, Yoav Gallant, în timpul unei vizite în zona de graniţă dintre Gaza şi Egipt, transmite dpa, potrivit Agerpres.

„Brigada Rafah a fost învinsă şi peste 150 de tuneluri au fost distruse în regiune”, a spus ministrul israelian.

El a instruit trupele ca în perioada următoare să se concentreze asupra distrugerii tunelurilor rămase la graniţa dintre fâşia de coastă şi Egipt.

Israelul a ajuns la Rafah în luna mai, în pofida criticilor internaţionale masive, pentru a distruge forţele organizaţiei militante palestiniene din această zonă. Un număr de aproximativ un milion de refugiaţii erau înghesuiţi în oraş, dar, de atunci, au părăsit Rafah.

Trupele israeliene au capturat şi punctul de trecere a frontierei Rafah către Egipt, cunoscut sub numele de Coridorul Philadelphia.

Această zonă lungă de 14 km este considerată unul dintre cele mai disputate aspecte din negocierile pentru o încetare a focului în Fâşia Gaza. Hamas cere retragerea completă a Israelului din Fâşia Gaza. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, pe de altă parte, insistă că Israelul trebuie să continue să controleze coridorul chiar şi după o încetare a focului pentru a împiedica contrabanda cu arme.

Miercuri, preşedintele american Joe Biden şi-a reiterat apelurile pentru încetarea focului într-un apel telefonic cu premierul Netanyahu. Cei doi au discutat, de asemenea, despre eforturile „active şi în desfăşurare” ale SUA de a sprijini apărarea Israelului.

Tot miercuri, armata israeliană le-a cerut palestinienilor din interiorul unei mici secţiuni a zonei umanitare din centrul Fâşiei Gaza, Deir al-Balah, să părăsească regiunea înainte de o nouă operaţiune militară ce urma să fie desfăşurată acolo.

Această zonă umanitară desemnată de Israel a fost deja redusă ca dimensiune pe măsură ce avansează operaţiunile terestre ale forţelor israeliene împotriva militanţilor Hamas. Presa israeliană raportează că zona are în prezent 42 de km pătraţi, ceea ce corespunde unei suprafeţe totale de 11% din Fâşia Gaza.

Organizaţiile de asistenţă umanitară descriu drept catastrofale condiţiile de viaţă din această zonă, unde, în prezent, locuieşte majoritatea populaţiei.

Potrivit bilanţului oficialilor Hamas din Fâşia Gaza, numărul palestinienilor ucişi de la începutul războiului, cu mai bine de zece luni în urmă, a ajuns la 40.223, iar cel al răniţilor, la 92.981.

×
Subiecte în articol: Rafah Armata Israelului Hamas Yoav Gallant
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close