Antena 3 CNN Externe Israelul a bombardat în Liban un oraș pentru care nu a emis ordin de evacuare și a ucis cel puțin opt oameni

Israelul a bombardat în Liban un oraș pentru care nu a emis ordin de evacuare și a ucis cel puțin opt oameni

Haret Saida
Israelul a bombardat o suburbie a orașului libanez Saida fără să lanseze ordin de evacuare, după cum a relatat corespondentul unei agenții de presă internaționale. Sursă foto: X@ObserveLebanon
de A.I.    |    27 Oct 2024   •   17:47

Cel puțin opt persoane au fost ucise şi alte 25 au fost rănite, duminică, într-un atac israelian executat în apropiere de Saida, principalul oraș din sudul Libanului.

Această aglomerare urbană a fost relativ ferită de violențe până acum, notează AFP, citată de Agerpres.

Cei opt morți confirmați reprezintă bilanțul actualizat, duminică după-amiază, după ce un bilanț anterior menționa cinci morți în loviturile din suburbia Haret Saida, situată la aproximativ 60 de km de granița cu Israelul.

Potrivit unui corespondent AFP aflat la fața locului, raidul israelian a vizat o clădire cu trei etaje, ultimul fiind complet distrus. Clădirile învecinate și zeci de magazine din apropiere au fost avariate.

Armata libaneză a blocat accesul în zonă, în timp ce ambulanțele au evacuat victimele, potrivit sursei citate.

Regiunea este dens populată, în contextul în care numeroase persoane strămutate din zonele sudice s-au refugiat aici.

Atacul nu a fost precedat de un apel din partea Israelului de a evacua zona, precizează sursa citată.

În schimb, IDF a ordonat locuitorilor din localitățile Tafhata, Ghasaniya, Babliyeh, Zrarieh, Qasiba, Habush, Kfar Rman, Arnun, Yahmar, Khiyam, Khirbet, Arab al Lawziyeh, Marwaniya şi Deir Siryan să se deplaseze la nord de râul Awali, situat la peste 50 de kilometri de graniţa cu Israelul.

Tot duminică, armata israeliană a anunțat că a detectat lansarea a cel puțin 90 de proiectile din Liban, care au rănit cel puțin doi cetățeni în nordul statului evreu.

ONU: Israelul a ordonat evacuarea a un sfert din teritoriul Libanului, de la începutul campaniei terestre anti-Hezbollah

De când şi-a început operațiunea terestră în sudul Libanului, în urmă cu aproape o lună, Israelul a ordonat evacuarea a aproximativ o sută de orașe, ceea ce, potrivit ONU, echivalează cu mai mult de un sfert din întreg teritoriu al țării.

Totalul populației strămutate numără 1,2 milioane de oameni, adică mai mult de 20% din total.

Pe parcursul campaniei din Liban, armata israeliană a consemnat în rândurile sale cel puțin 39 de soldați activi sau rezerviști uciși, dintre care 30 pe teritoriul libanez și nouă pe teritoriul israelian.

În Liban, peste 2.600 de persoane au fost ucise și alte 12.000 au fost rănite de la începutul luptei dintre Israel și Hezbollah, pe 8 octombrie 2023, la o zi după raidurile transfrontaliere ale Hamas, soldate cu 1.200 de morți pe teritoriul statului evreu.

Cei mai mulți dintre cei uciși în Liban au fost consemnați după intensificarea campaniei anti-Hezbollah, în urmă cu o lună.

×
Parteneri
x close