Antena 3 CNN Externe Israelul a bombardat în capitala Siriei. Ce spun documentele secrete din surse SUA despre atacul pregătit în Iran

Israelul a bombardat în capitala Siriei. Ce spun documentele secrete din surse SUA despre atacul pregătit în Iran

Damasc lovitura Israel
Israelul a admis că l-a vizat într-o lovitură în Siria, la Damasc, pe responsabilul cu transferurile financiare ale grupării Hezbollah, luni 21 octombrie 2024. Sursă foto: X@intelligencefnt ·
de A.I.    |    21 Oct 2024   •   23:03

Ministerul sirian al Apărării a acuzat Israelul că a bombardat, luni, la Damasc, lovind un vehicul și ucigând doi civili, transmite CNN.

Potrivit ministerului sirian, atacul israelian atacul a vizat o mașină civilă în cartierul rezidențial Mazzeh din Damasc și s-a soldat cu moartea a două persoane și rănirea altor trei.

Atacul a provocat, de asemenea, pagube materiale proprietății private din zona învecinată, a adăugat instituția citată.

Postul proguvernamental Sham, cu sediul la Damasc, a publicat o înregistrare video, verificată de CNN, cu urmările loviturii aeriene.

Înregistrarea arată mai mulți ofițeri militari sirieni lângă un vehicul complet carbonizat. De asemenea, se văd daune la clădirea hotelului Golden Mazzeh, aflată în apropiere.

Armata israeliană a declarat că a lovit un membru de rang înalt al Hezbollah în Siria, care era responsabil cu operațiunile de transfer de bani ale grupării pro-iraniene.

"Unitatea 4400 a Hezbollah gestionează această rețea financiară. Ea a fost condusă de Jafar Qasir, cunoscut și sub numele de șeicul Salah, până când acesta a fost eliminat într-o lovitură precisă la Beirut, la începutul lunii octombrie. (Luni), într-o altă lovitură precisă în Siria, l-am eliminat pe succesorul său", a comunicat Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

Ce au dezvăluit documentele secrete publicate pe internet despre atacul plănuit de Israel în Iran

Două documente secrete din surse americane, publicate internet și evaluate drept autentice de mai mulți experți, au dezvăluit câteva elemente ale atacului pregătit de Israel în Iran, în replică la bombardamentul cu rachete balistice efectuat de republica islamică asupra statului evreu la 1 octombrie, relatează BBC.

Cele două documente reprezintă o evaluare clasificată a Statelor Unite despre preparativele Israelului, pe baza informațiilor geospațiale colectate și analizate în intervalul 15-16 octombrie.

Iese în evidență menționarea a două sisteme de rachete balistice lansate din aer (ABLM): Golden Horizon și Rocks.

Rocks este un sistem cu rază lungă de acțiune fabricat de compania israeliană Rafael și conceput pentru a lovi o varietate de ținte atât deasupra, cât și sub pământ.

În ceea ce privește Golden Horizon, această expresie ar desemna, de fapt,  sistemul de rachete Blue Sparrow, cu o rază de acțiune de aproximativ 2.000 de kilometri.

Evaluarea americană ar fi că forțele israeliene intenționează să lanseze un atac similar, dar mai amplu, al celui din aprilie anul curent și care a vizat o stație radar din Iran, situată lângă Isfahan.

Utilizarea acestor rachete balistice cu rază lungă, lansate din aer, ar elimina necesitatea ca avioanele israeliene să survoleze anumite țări din regiune, precum Iordania, pentru a se apropia de Iran.

Documentele secrete nu semnalează niciun semn de pregătire din partea Israelului de a-și activa forțele de descurajarea nucleară.

Din documentele ajunse în spațiul public lipsește orice mențiune cu privire la țintele pe care Israelul intenționează să le lovească în Iran.

Nici momentul atacului nu este precizat.

Țintele probabile rămân cele de natură militară, care aparțin Corpului Gardienilor Revoluției din Iran (IRGC) și miliției Basij.

Aceste structuri armate sunt considerate coloana vertebrală a Republicii Islamice, prin intermediul cărora Teheranul își proiectează influența militară în străinătate și reprimă protestele din țară.

×
Parteneri
x close