Antena 3 CNN Externe Israelul a ajuns la sfârșitul drumului în Gaza și nu mai poate obține succese pe cale militară, spun oficialii americani

Israelul a ajuns la sfârșitul drumului în Gaza și nu mai poate obține succese pe cale militară, spun oficialii americani

Tanc in gaza in timp ce fum negru se ridica in spate
Israelul și-a atins obiectivele militare în Gaza, consideră oficialii americani. Foto: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    15 Aug 2024   •   09:19

Israelul a reușit să obțină tot ce poate să facă pe cale militară în Gaza, conform oficialilor americani, care spun că bombardarea continuată a teritoriului nu va face decât să mărească riscurile pentru civili, fără să mai existe vreo cale de a slăbi Hamas, relatează NYT. Oficialii americani citați spun că Hamas a fost slăbit sever de campania israeliană, dar că gruparea nu va putea fi eliminată complet niciodată.

În condițiile în care administrația Biden se străduiește să pornească niște negocieri de armistițiu, un număr mare de oficiali din domeniul securității naționale spun că armata israeliană și-a atins obiectivul de a slăbi fundamental Hamas, însă că gruparea nu va putea fi lichidată niciodată.

În mare parte, mai spun ei, operațiunea militară israeliană a reușit să lovească Hamas mult mai puternic decât ar fi putut prezice guvernul american în octombrie, când a început războiul - forțele israeliene pot, acum, să se miște liber prin Gaza, conform oficialilor, iar Hamas rămâne sever afectat. Israelul a distrus sau a confiscat rutele cruciale de aprovizionare din Egipt spre Gaza.

Peste 14.000 de combatanți au fost uciși sau capturați, conform informațiilor transmise de armata israeliană. Totuși, serviciile de informații americane folosesc metodologii ceva mai conservatoare pentru a estima pierderile Hamas, deși cifrele exacte rămân secrete.

Armata israeliană susține, de asemenea, și că a eliminat jumătate dintre brigăzile Qassam, aripa militară a Hamas, inclusiv comandanții de rang înalt Muhammad Deif și Marwan Issa.

Totuși, unul dintre cele mai mari obiective ale Israelului, recuperarea celor aproximativ 115 ostatici, unii încă în viață, alții decedați, care sunt încă în Gaza, nu poate fi atins prin căi militare, conform oficialilor americani și israelieni citați.

De-a lungul ultimelor zece luni, Israelul a reușit să perturbe sever Hamas, să-i ucidă un număr mare de lideri și să reducă amenințarea la adresa sa care exista înainte de 7 octombrie, a declarat generalul Joseph Votel, fost șef al Comandamentului Central al SUA. Hamas este, de acum, „o organizație puternic redusă”, iar ostaticii nu vor putea fi recuperați decât prin negocieri, spune el.

Locotenent-Colonelul Nadav Shoshani, purtător de cuvânt pentru IDF, declara într-un interviu telefonic că „armata și comandanții ei sunt angajați să atingă obiectivele războiului și să demanteleze Hamas, să aducă acasă ostaticii și va acționa cu determinare pentru a atinge obiectivele”.

Americanii încearcă să prevină un atac iranian de anvergură

Această recentă evaluare a oficialilor americani vine în contextul în care guvernul de la Washington se străduiește să obțină un armistițiu rapid în Gaza și să evite o lovitură a Iranului și aliaților săi, ca răspuns la recentele asasinate comise de Israel.

Din acest motiv, oficiali americani de rang înalt precum William Burns, șeful CIA, și Brett McGurk, coordonatorul administrației pentru Orientul Mijlociu, merg în Egipt și Qatar pentru a transmite mesajul că Israelul nu mai poate să reușească prea multe lucruri folosind armata.

Pentru a-i feri de noi atacuri israeliene, Hamas și-a îndemnat luptătorii să se ascundă în vasta rețea de tunele de sub Gaza, printre civili. De la începutul războiului, obiectivul Hamas a fost supraviețuirea, iar acest lucru nu s-a schimbat, spun oficialii americani.

Israelul rămâne determinat să continue războiul

Totuși, Yaakov Amidror, general în rezervă israelian care a fost consilier de securitate națională al lui Netanyahu a respins ideea că Israelul nu mai poate să obțină nimic în Gaza prin forță.

„Reușitele Israelului în Gaza sunt impresionante, dar sunt departe de ce ar trebui să fie. Dacă Israelul se retrage acum, într-un an Hamas va fi din nou puternic”, a declarat el, susținând și că oprirea războiului acum ar însemna „un dezastru” pentru Israel.

El consideră că mai e nevoie de încă două-trei luni de lupte la intensitate mare în centrul și sudul Gaza, iar după acea fază, Israelul ar putea să meargă pe folosirea raidurilor și loviturilor de la distanță pentru încă un an pentru a-i elimina și pe ultimii luptători Hamas și infrastructura lor militară înainte de a permite ca o altă forță politică să preia Gaza.

„Hamas este o grupare teroristă. Pentru ei, simpla supraviețuire este o victorie”

Deși a încercat să distrugă rețeaua de tuneluri, Israelul nu a reușit să lichideze această structură, spun oficialii americani. Deși unele spații folosite ca centre de comandă au fost distruse, rețeaua s-a dovedit a fi mult mai mare decât a anticipat Israelul, și rămâne o cale bună pentru Hamas să-și ascundă liderii și să-și mute luptătorii din calea IDF.

Și deși IDF a ocupat teritoriu și a ucis luptători Hamas la nord și la sud de teritoriu, militarii israelieni au fost nevoiți să revină după regruparea forțelor Hamas. De exemplu, Israel a slăbit puterea Hamas în tabăra Jabaliya, în nordul Gaza, însă a trebuit să revină în mai, după ce gruparea s-a reformat în vidul de putere lăsat în urmă.

Actuali și foști oficiali de al Pentagon se plâng că Israelul nu a demonstrat încă vreo capacitate de a securiza teritoriile din Gaza pe care le-a ocupat, mai ales după ce se retrage militar din zonă.

„Hamas este o organizație teroristă. Pentru ei, simpla supraviețuire este o victorie. Vor continua să se reconstituie și să reapară aproape de IDF atunci când israelienii au eliberat o zonă fără să implementeze și un plan de securitate și guvernare în Gaza”, spune Dana Stroul, fostă oficială de rang înalt pentru politici legate de Orientul Mijlociu la Pentagon. 

„Hamas este în mare parte redusă operațional, dar nu distrusă complet, iar israelienii nu vor reuși, cel mai probabil, anihilarea completă a grupurii”, este de părere și Ralph Goff, fost oficial de rang înalt la CIA, care a lucrat în Orientul Mijlociu.

O victorie reală

Totuși, oficialii americani cred că Israelul a obținut o victorie reală în Gaza – Hamas nu mai este capabil să planifice sau să execute un atac de amploarea ccelui din 7 octombrie, iar capacitatea sa de a pune la cale mici atacuri teroriste este pusă la îndoială. 

Hamas a fost atât de tare lovit, încât oficialii săi le-au spus negociatorilor internaționali că sunt dispuși să renunțe la controlul civil al Gaza și să predea teritoriul unei alte grupări independente dacă se va agrea un armistițiu.

E neclar, însă, cât de mult e dispus Hamas să renunțe la această putere depinde de cum va arăta armistițiul și de ce concesii este Israelul pregătit să ofere, spun oficialii americani citați.

Pentru ca Hamas să fie de acord să elibereze ostaticii, oficialii americani spun că este de o importanță critică să aibă stimulente pentru a rămâne la marginea politicii din Gaza după agrearea unui armistițiu. Cel mai mare stimulent posibil, mai spun ei, este găsirea unei căi reale de a obține dezideratul fondării unui stat palestinian independent.

Dacă un armistițiu va fi agreat, Hamas va avea probleme să-și recupereze forțele – va trebui să se reînarmeze cu un flux mult mai slab de armament dinspre Iran, spun analiștii, și va trebui să pornească un proces dificil de recrutare a luptătorilor dintr-o populație palestiniană extrem de obosită de război.

Cea mai mare necunoscută pentru Israel, dar și pentru palestinieni, rămâne cine sau ce va veni după Hamas.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close