Antena 3 CNN Externe Israelienii şi palestinienii negociază un acord de pace în SUA

Israelienii şi palestinienii negociază un acord de pace în SUA

Israelienii şi palestinienii negociază un acord de pace în SUA
28 Noi 2007   •   07:47

Israelul şi Palestina încep miercuri o nouă serie de negocieri pentru soluţionarea conflictului care datează de aproape şase decenii. Obiectivul declarat este încheierea unui acord de pace, până la sfârşitul anului viitor. Negocierile vor fi lansate, oficial, la Casa Albă. Anunţul a fost făcut la încheierea conferinţei internaţionale pentru pace de la Annapolis.
În deschiderea conferinţei, preşedintele George Bush a citit o declaraţie comună semnată de premierul israelian Ehud Olmert şi preşedintele palestinian Mahmud Abbas. Cei doi s-au angajat să discute toate subiectele delicate: statutul Ierusalimului, situaţia refugiaţilor palestinieni şi a coloniilor evreieşti, frontierele viitorului stat palestinian şi împărţirea resurselor de apă.
Documentul fusese finalizat cu doar câteva minute înaintea ceremoniei. Din acest motiv, Bush a recurs la ochelari pentru a-l citi, deoarece textul mai purta ultimele corecturi. Au urmat discuţiile cu uşile închise, la care au fost reprezentate aproape 50 de state şi organizaţii internaţionale. Secretarul de stat american a anunţat, apoi, că preşedintele Bush i-a invitat la Casa Albă pe Olmert şi Abbas, pentru deschiderea solemnă a negocierilor.

Cu tot angajamentul oficial al Statelor Unite, atmosfera era marcată de scepticism atât la Annapolis cât şi în Orientul Mijlociu. Premierul Olmert a lăsat deja să se înţeleagă că s-ar putea să nu se ajungă la un acord la termenul stabilit.

De cealaltă parte, Arabia Saudită a avertizat că nu-şi va normaliza relaţiile cu Israelul decât după retragerea trupelor din toate teritoriile ocupate. În timpul conferinţei de la Annapolis în Cisiordania şi Gaza au avut loc proteste violente, soldate cu cel puţin un mort şi 35 de răniţi. Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close