Israel îşi va menţine vechea sa politică de ambiguitate deliberată în privinţa programului său nuclear, declara ministrul apărării Ehud Barak, care a adăugat că sprijinul american pentru această poziţie rămâne neschimbat.
"Aceasta este o politică bună şi nu este niciun motiv să o schimbăm. Există un acord complet cu SUA în privinţa acestei chestiuni," declara Barak la postul de radio al armatei.
El a mai adăugat că "nu există niciun risc"ca inspectorii AIEA să primească autorizaţie pentru a inspecta reactorul nuclear israelian de la Dimona.
"Nu există nicio ameninţare în privinţa acordurilor tradiţionale între Israel şi SUA în privinţa acestei chestiuni," preciza Barak.
"I-am întâlnit pe preşedintele Barack Obama şi alţi oficiali americani în urmă cu două săptămâni. Toţi mi-au spus că eforturile de denuclearizare vizează Iran şi Coreea de Nord.."
Israel şi-a menţinut aşa.numita politică de ambiguitate deliberată în privinţa programului său nuclear de când statul evreu a inaugurat reactorul Dimona în deşertul Negev, in 1965.
Presa relatează că SUA au acceptat în 1969 ca atât timp cât Israel nu testează arme nucleare sau nu confirmă public că le are, Washington nu va face presiuni pe acest subiect.
Experţi militari străini cred că Israel are un arsenal de câteva sute de arme nucleare.
Precum şi statele nucleare India, Pakistan şi Coreea de Nord, Israel nu a semnat Tratatul de Nonproliferare Nucleară pentru a evita inspecţiile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.
Antena3.ro