Israel intenţionează să rămână ambiguu în privinţa politicii sale nucleare, cu sprijinul SUA, arăta viceministrul de externe Danny Ayalon.
"Politica ambiguităţii constituie unul din pilonii securităţii naţionale israeliene, iar americanii o consideră foarte importantă," declara Ayalon pentru postul de radio al armatei israeliene.
"Nu există nici un motiv pentru ca americanii să îşi schimbe abordarea sau pentru ca Israel să îşi schimbe poziţia" .
În ultimele patru decenii , guvernele israeliene au subliniat că statul evreu nu va fi primul care va introduce armele nucleare în Orientul Mijlociu.
"Această politică va continua şi nicio presiune din partea oricărui stat nu va schimba aceasta?, sublinia Ayalon .
Totuşi, experţii militari externi cred că Israel are un arsenat de câteva sute de arme nucleare.
Comentariile lui Ayalon au venit înaintea summitului de securitate nucleară de la Washington de săptămâna viitoare. Premierul israelian Benjamin Netanyahu va fi printre liderii ce vor participa la conferinţă.
Israel şi-a menţinut politica sa de ambiguitate deliberată în privinţa programului său nuclerar de la inauguarea reactorului său nuclear Dimona din deşertul Negev din 1965.
În 1969 a ajuns la un acord cu SUA conform căreia liderii israelieni se abţin de la a face comentarii despre potenţialul nuclear al ţării şi să nu efectueze teste nucleare, în timp ce Washington se reţine de la exercita presiuni în această chestiune.
Programul este sub cenzură militară.
Precum statele nucleare India, Pakistan şi Coreea de Nord, Israel nu a semnat Tratatul de Nonproliferare Nucleară pentru a evita inspecţiile AIEA.
Antena3.ro