Antena 3 CNN Externe Israel umileşte Turcia într-o demonstraţie publică

Israel umileşte Turcia într-o demonstraţie publică

Israel umileşte Turcia într-o demonstraţie publică
13 Ian 2010   •   05:19

Israel a deschis un nou front de conflict diplomatic cu Turcia, la un nou nivel, după ce l-a umilit public pe ambasadorul Ankarei, fapt ce a declanşat un acces de furie la televiziunea turcă şi comentarii ale premierului turc.
Ministerul israelian de Externe a emis un comunicat în care îl denunţă pe premierul Recep Tayyip Erdogan, care a acuzat Israel "folosirea excesivă a forţei şi destabilizarea situaţiei din regiune," şi serialul Tv Valea Lupilor, care îi înfăţişează pe soldaţii israelieni ca răpitori de copii.
Ambasadorul Ahmet Oguz Celikkol a fost convocat de viceministrul de Externe Danny Ayalon pentru a primi protestul Israelului.

Ayalon a renunţat la practica diplomatică, găzduindu-l pe Celikkol în micul său birou parlamentar, în loc de reşedinţa oficială, iar întâlnirea- cu un decor evident menit a-l umili pe ambasador- a fost transmisă de posturile tv israeliene.
Celikkol a fost aşezat pe o canapea, în timp ce Ayalon şi doi colegi stăteau pe scaune mai înalte, iar drapelul israelian era singurul aflat pe masa dintre ei. "Este important să arătăm că Celikkol este jos şi noi sus şi că este un singur steag," arăta Ayalon jurnaliştilor în şedinţa foto de dinainte de discuţii.
Turcia a emis propriul său comunicat critic la adresa Israelului, pentru ceea ce a descris a fi o "umilire demonstrativă " a ambasadorului său.
Israel şi Turcia sunt parteneri politici şi militari, dar relaţiile lor s-au răcit de anul trecut din momentul declanşăriii operaţiunilor militare din Fâşia Gaza.
Ankara a ameninţat că refuzul Israelului de a-şi cere scuze va declanşa "paşi diplomatici" de răzbunare. Iar un oficial turc îi denunţa pe Ayalon şi ministrul de Externe Avigdor Lieberman ca fiind nişte "adolescenţi", în timp ce un comunicat cerea evreilor să se comporte respectuos.
Tensiunile au luat amploare, luni, după ce premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Israel pune în pericol pacea mondială prin folosirea unei forţe exagerate contra palestinienilor, violarea spaţiului aerian al Libanului şi pentru că nu dă detalii despre programul său nuclear .
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close