Antena 3 CNN Externe Israel: SUA ar trebui să îşi onoreze acordurile trecute

Israel: SUA ar trebui să îşi onoreze acordurile trecute

Israel: SUA ar trebui să îşi onoreze acordurile trecute
22 Iul 2009   •   16:28

Vicepremierul israelian a declarat că apelul administraţiei Obama de a opri colonizările din Cisiordania subminează acordurile trecute dintre SUA şi Israel şi dăunează credibilităţii americane.

Comentariile lui Dan Meridor subliniază prăpastia dintre cele două state în legătură cu construcţiile din colonii. Meridor este un veteran al politicii israeliene şi considerat o voce moderată în cadrul guvernului.

Preşedintele american Barack Obama a cerut Israelului oprirea oricăror construcţii colonizatoare pentru a relansa negocierile de pace.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu arăta că nu se vor construi noi colonii, dar construcţia trebuie să fie permisă în cadrul aşezărilor existente pentru a putea primi ceea ce este numită "creşterea naturală" a populaţiei. Aproape 500.000 de israelieni trăiesc în Cisiordania şi Ierusalimul de Est, zone capturate în urma războiului din 1967 şi despre care palestinienii le consideră parte a unui viitor stat independent.
Oficialii israelieni şi fostul oficial de la Casa Albă Eliot Abrams au cotat o serie de înţelegeri scrise şi verbale în timpul administraţiei Bush ce par a permite construcţii limitate în cadrul coloniilor.

Meridor, unul din cei şase vicepremieri, arăta că este important ca aceste înţelegeri să fie respectate. Altfel se pune la îndoială legitimitatea unor viitoare acorduri, argumenta acesta.
?Noi nu am avut niciodată un acord cu administraţia anterioară. Am avut un acord cu America. Acesta ne obligă pe noi şi pe ei. Ar trebui să respecta acordul."

Între timp, coloniştii au ?devastat? Cisiordania pentru a doua zi consecutiv, tăind circa 40 de măslini ale fermierilor palestinieni. Anterior aceştia dăduseră foc câtorva sute de măslini, importantă sursă de venit pentru palestieni.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close