Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat luni, după declaraţii similare ale consilierului său pentru securitate naţională, că un acord de armistiţiu în Gaza între Israel şi Hamasul palestinian este „pe punctul” de a fi încheiat.
„Suntem pe punctul de a vedea o propunere, pe care am prezentat-o în detaliu în urmă cu câteva luni, concretizându-se în sfârşit”, a declarat preşedintele american în timpul unui discurs la Departamentul de Stat despre bilanţul său diplomatic, afirmând că administraţia sa lucrează „de urgenţă la încheierea acestui acord”, cu o săptămână înainte de a preda mandatul lui Donald Trump.
Liderul de la Casa Albă a indicat că va discuta „în curând” cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi, după ce a avut deja conversaţii cu emirul Qatarului, Tamim bin Hamad Al-Thani, luni, şi cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, duminică, scrie AFP, preluată de Agerpres.
Egiptul şi Qatarul joacă rolul de mediator în discuţiile indirecte care vizează eliberarea celor 94 de ostatici deţinuţi în Fâşia Gaza, dintre care 34 sunt morţi, susţine armata, şi încheierea ostilităţilor.
„Suntem aproape de un acord şi îl putem obţine săptămâna aceasta”, a declarat mai devreme consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.
Nu este prima dată când administraţia Biden asigură că un acord este aproape, dar aceste declaraţii sunt cele mai optimiste auzite recent de la responsabili americani.
„Nu fac nicio promisiune sau predicţie, dar este la îndemână”, a spus Jake Sullivan despre un acord care ar include eliberarea ostaticilor deţinuţi în Fâşia Gaza.
„Poziţiile s-au apropiat foarte mult cu privire la cele mai importante probleme”, a adăugat principalul consilier diplomatic al preşedintelui democrat Joe Biden.
El a menţionat în special problema „schimburilor de prizonieri”, cea a „poziţionării forţelor armate israeliene în timpul retragerii din Fâşia Gaza” şi „detaliile asupra modului de a creşte ajutorului umanitar odată ce armele vor tăcea”.
„Divergenţele s-au rezolvat încet, una câte una”, a insistat el.
„Există mai multe motive pentru aceasta, iar cel mai important este că Israelul şi-a atins obiectivele militare esenţiale în Gaza, iar Hamas a suferit pierderi catastrofale", a mai spus Sullivan.
El a subliniat „coordonarea strânsă” a administraţiei Biden cu echipa preşedintelui ales Donald Trump, care va depune jurământul pe 20 ianuarie.