Antena 3 CNN Externe Israel. Shimon Peres depune jurământul în calitate de preşedinte (VIDEO)

Israel. Shimon Peres depune jurământul în calitate de preşedinte (VIDEO)

Israel. Shimon Peres depune jurământul în calitate de preşedinte <font color=red>(VIDEO)</font>
15 Iul 2007   •   18:41

Shimon Peres îşi depune duminică jurământul în calitate de preşedinte al Israelului, fiind cel de-al 9-lea şef al statului şi beneficiază de un mandat de 7 ani. Sprijinit de partidul Kadima al premierului Ehud Olmert, Peres a fost ales în această funcţie, în iunie, de către Parlament.

Shimon Perez s-a născut în Polonia, dar a emigrat apoi cu familia în Israel. În 1948, el a devenit împreună cu Ariel Sharon, fondatorul statului evreu. Câştigător al premiului Nobel pentru Pace, Peres a fost de două ori prim-ministru şi a candidat de 5 ori la funcţia de preşedinte.

Este prima oară când veteranul de 83 de ani este ales şef al statului. La alegerile din 2000, Shimon Peres a fost învins de actualul preşedinte Moshe Katsav, cel care a fost obligat să demisioneze din funcţie, pe fondul scandalului sexual în care a fost implicat. Recent, Katzav a recunoscut că este vinovat de hărţuirea fostelor sale angajate, dar nu a fost încă adus în faţa instanţei pentru că beneficia de imunitate, ca preşedinte.

Noul preşedinte Shimon Peres este căsătorit cu Sonia şi au împreună 3 copii. Recent, el a fost diagnosticat cu o problemă seriosă la inimă, însă se consideră certat cu moartea şi practică zilnic gimnastică şi consumă câte un pahar cu vin de calitate.

IMAGINI DE LA CEREMONIE

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close