Adunarea Generală a ONU, ce se va întruni în această săptămână să discute problema, va lua în considerare cererea unei opinii de la curtea internaţională de justiţie, scrie The Guardian.
?Există o părere bine întemeiată că atât atacurile inţiale din Gaza, cât şi tacticile folosite de Israel sunt violări serioase ale cartei ONU, convenţiilor de la Geneva şi a legislaţiilor internaţionale?, aprecia Richard Falk, raportor special al ONU pentru teritoriile palestiniene şi profesor de drept internaţional.
?Există un consens printre experţii independenţi că Israel este forţă ocupatoare şi, de aceea, sub îndatoririle stabilite de a patra convenţie de la Geneva. Argumentele că blocada Israelului este o formă de pedeapsă colectivă şi că încalcă datoria sa de a se asigura că populaţia are alimente sau acces la sistemul de sănătate ca forţă de ocupaţie sunt foarte puternice?.
Surse din ministerul de Externe de la Londra au confirmat că Marea Britanie va susţine un apel la Curtea Internaţională de Justiţie.
Oricum, chiar şi o decizie a CIJ ar putea să nu aibă efect, având în vedere faptul că o hotărâre similară anterioară în acest sens a fost respinsă de Israel, care nu se consideră forţă de ocupaţie.
Experţii consideră că este posibilă şi crearea unui tribunal penal internaţional, care să judece crimele de război sau contra umanităţii, după modelul celui pentru războiul din Iugoslavia sau genocidul din Rwanda. Falk a confirmat că ONU are posibilitatea să creeze asemenea instanţe.
Antena3.ro