Regresul tehnologic a atras în plus atenţia asupra preocupării Israelului legat de un Iran nuclear şi a posibilităţii unui atac solitar contra unităţilor nucleare ale republicii islamice din partea statului evreu.
Oferta secretarului de stat american Hillary Clinton de întindere a "umbrelei de apărare nuclear" peste aliaţii di Golgul Persic pentru a preveni o dominaţie a Teheranului în regiune a fost privită în Israel ca o acceptare a Iranului nuclear şi a declanşat critici în Israel.
Situaţia a căpătat noi tuşe dramatice după ce agenţia nucleară rusă a declarat că centrala nucleară iraniană va fi dată în folosinţă în acest an.
De aproape un deceniu, Israel a prezentat sistemul său de apărare anti-rachete cu rază medie de acţiune Arrow ca fiind răspunsul la ameninţarea iraniană. Unele teste reuşite au insuflat oarecare optimism, dar în ultima săptămână s-au înregistrat trei eşecuri ale Arrow.
Liderii israelieni se întrebau dacă un sistem ar putea proteja Israelul dacă mai multe rachete sunt trase simultan.
De altfel Dan Meridor, ministrul israelian al informaţiilor şi energiei nucleare declara că afirmaţiile lui Clinton par a arăta că SUA s-au împăcat cu ideea unui Iran nuclear, ceea ce este considerat a fi o "greşeală".
De altfel, în acest sens, Israel nu a exclus opţiunea unui atac militar contra Iranului, amintind de loviturile aeriene din 1981 când a distrus reactorul nuclear al Irakului. Cu toate acestea experţii au îndoieli că Israelul are posibilitatea de a distruge toate unităţile nucleare ale Iranului, care sunt întinse în toată ţara, iar multe sunt în locaţii ascunse. Totuşi lovirea unor ţinte bine alese ar putea întârzia ambiţiile nucleare ale Teheranului pentru câţiva ani.
Antena3.ro