Antena 3 CNN Externe Israel se pregătește de ofensivă în Liban. Netanyahu mută trupele, SUA și Germania sunt îngrijorate de un război cu Hezbollah

Israel se pregătește de ofensivă în Liban. Netanyahu mută trupele, SUA și Germania sunt îngrijorate de un război cu Hezbollah

Israel se pregătește de ofensivă în Liban. Netanyahu mută trupele, SUA și Germania sunt îngrijorate de un război cu Hezbollah
Trupele israeliene sunt mutate din Gaza. Foto: Gettyimages
de Robert Kiss    |    24 Iun 2024   •   12:35

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că luptele din Gaza intră într-o fază mai puțin intensă, ceea ce ar permite Israelului să desfășoare mai multe forțe în nord, aproape de Liban. 

„După terminarea fazei intense, vom avea posibilitatea de a muta o parte din forțe spre nord. Și vom face asta. În primul rând în scopuri defensive. Și în al doilea rând, să-i aducem acasă pe rezidenții noștri [evacuați]”, a spus Netanyahu, potrivit The Guardian.

Declarația lui Netanyahu a fost făcută în contextul în care generalul american Charles Brown, șeful Statului Major Întrunit, a spus că o ofensivă israeliană în Liban are potențialul de a crește riscul unui conflict mai larg care atrage Iranul și militanții aliniați cu Iranul.

„Hezbollah este mai capabil decât Hamas în ceea ce privește capacitatea generală, numărul rachetelor și altele asemenea. Și aș spune doar că aș vedea că Iranul este mai înclinat să ofere un sprijin mai mare Hezbollah”, a spus Brown.

Și Germania este îngrijorată de o escaladare în Orientul Mijlociu.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a anunțat că va vizita Libanul , calificând situația de acolo ca fiind „îngrijorătoare”.

Israelul și forțele anti-israeliene, inclusiv Hezbollah, au făcut schimb de focuri în mod repetat începând cu 7 octombrie. Zeci de mii de persoane din nordul Israelului și sudul Libanului au fost strămutate din casele lor din cauza violenței.

Peste 400 de persoane, inclusiv cel puțin 80 de civili, au fost ucise în Liban în urma acțiunilor militare israeliene. Cel puțin 25 de persoane, inclusiv civili, au fost ucise în Israel din cauza atacurilor Hezbollah.

Netanyahu își trimite ministrul în SUA pentru a debloca un transport de bombe de mare tonaj

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat că "diferendul" cu Statele Unite legat de întârzierea livrărilor de armament va fi rezolvat "într-un viitor apropiat", relatează presa internațională.

Times of Israel scrie că Netanyahu se bazează, în acest sens, pe o promisiune pe care i-ar fi făcut-o secretarul de stat american, Antony Blinken.

Acesta s-ar fi angajat la eliminarea "tuturor restricțiilor" în transferurile de arme către Israel în următoarele zile.

"În urmă cu aproximativ patru luni, a existat o scădere dramatică a livrărilor de armament din SUA către Israel. Am primit tot felul de explicații, însă situația, pe fond, nu s-a schimbat. După luni de zile în care această situație nu s-a schimbat, am decis să o exprim public", a declarat premierul israelian, duminică, la o reuniune a cabinetului.

"În contextul a ceea ce am auzit în ultima zi, sper și cred că această problemă va fi rezolvată în viitorul apropiat", a adăugat el.

Ultimele declarații ale premierului israelian vin în contextul în care ministrul Apărării din cabinetul său, Yoav Gallant, se deplasează Washington pentru convorbiri pe tema războiului din Gaza.

"Întâlnirile cu oficiali guvernamentali de rang înalt sunt esențiale pentru viitorul războiului. În cadrul acestor întrevederi, intenționez să discut despre evoluțiile din Gaza și Liban", a spus ministrul, cu puțin timp înainte de a pleca spre SUA.

"Suntem pregătiți pentru orice acțiune care ar putea fi necesară în Gaza, Liban și în alte zone", a adăugat Gallant.

Potrivit presei israeliene, el urmează să discute cu secretarul de stat american, Antony Blinken, cu secretarul Apărării, Lloyd Austin și cu directorul CIA, William Burns.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Terenuri care costă cât o ceașcă de cafea pe metru pătrat
x close