Antena 3 CNN Externe Israel. Moshe Katsav nu scapă de închisoare

Israel. Moshe Katsav nu scapă de închisoare

Israel. Moshe Katsav nu scapă de închisoare
01 Iul 2007   •   15:52

Înţelegerea la care fostul şef al statului israelian a ajuns cu procurorii a provocat un scandal de proporţii. Moshe Katsav fusese acuzat de viol şi hărţuire sexuală. Curtea Supremă a cerut duminică amânarea depunerii actului de acuzare împotriva lui Moshe Katsav. În plus, a oferit 24 de ore procurorului general al statului, pentru a explica actul de compromis încheiat cu fostul preşedinte. Curtea Supremă a fost sesizată de Mişcarea pentru bună guvernare şi mai multe organizaţii ale femeilor, care au protestat la Tel Aviv, împotriva înţelegerii la care a ajuns justiţia cu fostul şef de stat.

Instanţa supremă a decis ca dosarul Katsav să nu fie prezentat tribunalului, atât timp cât procurorul general nu oferă nişte explicaţii, în legătură cu cea mai recentă evoluţie în acest caz extrem de controversat, şi intens mediatizat.

Înţelegerea la care s-a ajuns presupunea ca fostul preşedinte israelian să se declare vinovat de hărtuire sexuală, dar nu şi de viol. În acest fel, ar fi putut scăpa de închisoare, pentru că în Israel, infracţiunile de natură sexuală, altele decât violul, se pedepsesc doar cu amenzi.

Faptul că Moshe Katsav ar putea scăpa de închisoare, i-a nemulţumit pe israelieni. 20.000 de mii de oameni au ieşit în stradă, la Tel Aviv, pentru a cere renunţarea la acuzaţiile de viol şi hărţuire sexuală a unor subalterne, de care Katsav fusese iniţial găsit vinovat. Moshe Katsav a demisionat vineri, cu două săptămâni înainte să-i expire mandatul.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close