Şeful armatei israeliene a promis să împiedice navele cu ajutoare umanitare din Liban şi Iran să intre în Fâşia Gaza, declarând că enclava de coastă nu va deveni port iranian.
"Avem dreptul să inspectăm şi să prevenim afluxul de arme spre Gaza," declara şeful administraţiei israeliene Gabi Ashkenazi .
"Nu putem permite ca Gaza să devină port iranian," declara acesta.
Anterior, oficiali iranieni declarau că un vas umanitar iranian urma să plece din portul din Golf Bandar Abbas pentru o călătorie de 14 zile spre Gaza.
De asemenea, organizaţii civile libaneze intenţionează să trimită două nave spre teriroriul palestinian aflat sub blocadă, prin Cipru.
"Dacă va veni o flotilă din Liban, o vom aborda. Dacă este paşnică, o vom aborda paşnic, dacă nu o vom face cum trebuie," sublinia Ashkenazi.
Planificatele transporturi umanitare iraniene şi libaneze vin după ce un comando israelian a atacat, pe 31 mai, o flotilă umanitară din Gaza, ucigând nouă turci activişti pro-palestinieni.
Israel a diminuat blocada asupra Gaza, urmare a acestui incident.
Israel a susţinut că embargoul -impus când unul din soldaţii săi a fost răpit de militanţi din Gaza în iunie 2006 şi consolidat un an mai târziu când Hamas a preluat puterea- este menit a ţine în frâu mişcarea islamistă.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat, miercuri, că motivul real în spatele planurilor de a trimite nave care să spargă blocada impusă asupra Gazei urmăreşte a facilita fluxul liber de arme înspre teritoriul palestinian.
Netanyahu a făcut afirmaţiile în timp ce se pregătesc mai multe nave pentru trimiterea de ajutoare umanitare şi activişti pro-palestinieni spre Gaza.
Liban avertiza că va considera Israel responsabil pentru orice atac asupra navelor ce încearcă să spargă blocada.
Netanyahu arăta că guvernul său creează o listă de arme şi produse cu scop militar ce nu vor fi permise în Gaza, "astfel încât să permitem tot restul."
El preciza că noua listă va fi făcută public "în următoarele zile."
De la preluarea, prin violenţă,a Fâşiei Gaza de către Hamas, Israel a permis doar unele livrări umanitare sporadice spre Gaza. Materiale de construcţie, despre care Israel susţine că Hamas le-ar putea folosi pentru construirea de arme şi bunkere, erau interzise, iar majoritatea celor 1,5 milioane de locuitori din Gaza nu aveau voie să călătorească .
Conform noii politici a Israelului, aprobat duminică, "oricine doreşte să aducă produse poate să o facă? alimente, jucării,medicamente, totul,"arăta Netanyahu, miercuri, la întâlnirea cu cancelarul austriac Werner Faymann.
Israel insistă ca toate flotilele să fie inspectate într-unul din porturile sale pentru a elimina armele, iar apoi ajutoarele umanitare vor fi transportate pe uscat spre Gaza.
Antena3.ro