Antena 3 CNN Externe Israelul negociază exporturile de gaze către Europa | Rusia este scoasă din joc

Israelul negociază exporturile de gaze către Europa | Rusia este scoasă din joc

Alexandra Ionescu
3 minute de citit Publicat la 17:26 22 Mai 2022 Modificat la 17:26 22 Mai 2022
conducta yamal
Sursa foto: Getty Images

Israelul și Uniunea Europeană au fost în negocieri în ultima lună pentru a exporta gaze către Europa prin Egipt, a declarat duminică directorul general al Ministerului Energiei, Lior Schillat.

Grupurile de lucru ale UE și israeliene au lansat discuții la câteva zile după ce ministrul Energiei, Karin Elharrar, a declarat pentru The Jerusalem Post că Israelul „va profita din plin” de oportunitatea pe piața energetică oferită de sancțiunile europene asupra Rusiei în urma invaziei Ucrainei.

Egiptul și Israelul au semnat un acord în noiembrie pentru a crea un cadru pentru transferul gazelor israeliene în Egipt. Odată ce războiul Rusia-Ucraina a început în februarie, Elharrar și omologul său egiptean, Tarek El Molla, au discutat despre cum ar putea lucra împreună pentru a umple unele dintre golurile lăsate pe piața energetică europeană de sancțiunile aplicate gazului rusesc.

„Egiptul are două instalații de lichefiere a gazelor și poate exporta gaze în Europa, unde au facilitățile necesare pentru a-l transforma înapoi în gaz”, a explicat Schillat.

Elharrar a discutat în continuare chestiunea cu comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson, la conferința Agenției Internaționale pentru Energie de la Paris, în martie, iar ulterior sa întâlnit cu vicepreședintele Comisiei Europene, care „a cerut oficial ajutorul Israelului pentru a depăși criza energetică”, a spus Schillat.

Discuțiile dintre UE și Israel pentru un acord-cadru pentru transferul de gaze au început oficial la sfârșitul lunii aprilie.

Acordul nu va acoperi doar criza actuală din Ucraina, dar va permite Israelului să furnizeze Europei gaze pe termen lung.

„Europenii și americanii se așteaptă ca criza energetică să influențeze continentul nu numai în următorii doi ani, ci și în următorul deceniu, în timp ce încearcă să reducă dependența de gazul rusesc”, a spus Schillat.

„Israelul, ca parte a acestui efort, va trebui să construiască infrastructură pentru a trimite mai mult gaz în Egipt și apoi în Europa. Este un efort pe termen lung.”

Israelul se pregătește să-și dubleze capacitatea de export în următorii ani, mai ales după ce zăcămintele de gaze naturale Karish-Tanin din Marea Mediterană sunt conectate. Compania de explorare și producție de gaze Energean, care deține drepturile asupra celor două blocuri, a declarat că va aduce Karish online încă din iulie.

„Astăzi, piața locală folosește 12 miliarde de metri cubi (bcm) și exportăm încă patru în Egipt și trei în Iordania”, a spus Schillat. „Vom începe cu un număr scăzut [de exporturi suplimentare] și vom crește pe măsură ce capacitatea Israelului crește.”

În ceea ce privește anunțul Ministerului Energiei din decembrie 2021 că intenționează să oprească căutarea mai multor gaze naturale în 2022 pentru a se concentra pe energia regenerabilă, Schillat a spus: „Criza din Europa a schimbat jocul”.

Ministerul Energiei „nu se ține de dogme și ne reevaluăm constant munca, inclusiv strategia noastră de căutare a mai multor gaze”, a declarat Schillat. „În acest moment, sunt căutări de gaz. Energean a spus că tocmai a găsit un câmp de opt bcm lângă Haifa și că sunt planificate mai multe căutări pentru anul acesta.”

Situația actuală înseamnă că căutarea mai multor gaze naturale ar putea fi mai bună pentru mediu decât oprirea căutării.

„Când vorbim cu europenii”, a spus directorul general al Ministerului Energiei, „ei spun că, în lumina a ceea ce se întâmplă în Rusia, se gândesc să înlocuiască [gazul rusesc] cu cărbune. Capacitatea de a înlocui gazul rusesc cu alt gaz, în loc de cărbune, are o influență pozitivă asupra mediului.”

EastMed Pipeline, o propunere de construire a celei mai lungi conducte de gaz din lume, din Israel până în Europa, prin Grecia și Cipru, nu este încă relevantă pentru a ajuta Europa să rezolve criza gazelor, a explicat Schillat, deoarece este prea departe de a deveni realitate.

„Compania privată menită să-l construiască încă efectuează un examen tehnologic și economic. Ei cred că vor termina la sfârșitul acestui an. Până atunci, chiar nu este nimic de făcut... Nu am ajuns într-o situație în care să putem lua decizii”, a spus el.

Luna trecută, Elharrar a spus: „Piața europeană de energie se confruntă cu o penurie substanțială în urma crizei din Rusia. Israelul vede o oportunitate și va profita din plin de ea.”

Rusia oferă Europei aproximativ 40% din consumul său de gaze naturale pe an – mai mult de 150 de miliarde de metri cubi. Israelul nu poate lua locul Rusiei cu totul, dar statele din estul Mediteranei pot furniza aproximativ 20 de miliarde de metri cubi anual, dintre care majoritatea ar proveni din Israel.

SUA au promis Europei 15-20 de miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat în urma sancțiunilor Rusiei, iar Qatarul este de așteptat să exporte 20-30 de miliarde de metri cubi în Europa.

×
x close