Atenţia în această dispută rămâne însă îndreptată spre atacul israelian de marţi, când o şcoală controlată de ONU a fost lovită de rachete în oraşul nordic Jabaliya. Atacul s-a soldat cu 43 de palestinieni morţi şi alţi 100 de răniţi. Doctorii au spus că toţi morţii erau fie oameni care să adăposteau în şcoală, ori rezidenţi ai taberei de refugiaţi din Jabaliya.
Niciun loc nu mai este sigur
Peste 15.000 de palestinieni au fugit din calea războiului, speriaţi de faptul că niciun loc nu mai prezintă siguranţă în Fâşia Gaza. Israelienii susţin însă că rachete au fost trase din clădirea ONU şi că trupele lor nu au făcut altceva decât să răspundă atacului lansat de palestinieni, care foloseau şcoala drept acoperire. Totuşi, Michel Abdel Massih QC, un avocat din Londra specializat pe drepturile omului, a cerut o investigaţie independentă a incidentului. "Dacă vrem să credem cele susţinute de Israel, trebuie să investigăm acest lucru cu ajutorul unui tribunal independent. Curtea Internaţională de Justiţie a fost creeată tocmai pentru a rezolva aceste probleme, astfel că ONU are un mecanism la care poate apela dacă doreşte să investigheze", a declarat Massih pentru televiziunea Al Jazeera.
John Ging, directorul operaţiunilor din Gaza ale ONU, a declarat că organizaţia pune cu regularitate la dispoziţia armatei israeliene coordonatele geografice exacte ale facilităţilor ONU şi a cerut de asemenea israelienilor să permită desfăşurarea unei investigaţii internaţionale.
Cum a răspuns Israelul la aceste cereri? Când a fost întrebat la televiziunea Al Jazeera dacă Tel Aviv va permite o astfel de investigaţie, Mark Regev, purtătorul de cuvânt al primului ministru israelian, a declarat că Israel a condus deja o "investigaţie preliminară" în urma căreia s-a concluzionat că trupele au răspuns unor atacuri din clădirea ONU. Regev a acuzat Hamas că a comis o "crimă de război" folosindu-i pe cei care se adăposteau în şcoala ONU drept "scut uman".
Incidentul a atras critici internaţionale, Ban-Ki-moon, secretarul general al Naţiunilor Unite, calificând incidentul cât şi atacurile Hamas cu rachete drept "inacceptabile". Cel puţin 683 de palestinieni au fost ucişi în Gaza şi 3.085 răniţi de când a început războiul, pe 27 decembrie. De partea cealaltă, şapte soldaţi israelieni şi trei civili au murit în aceeaşi perioadă.
În urma presiunilor internaţionale de a accepta o încetare a focului, Israelul a anunţat miercuri că va forma un "coridor umanitar" pentru a permite accesul în Fâşia Gaza a proviziilor vitale. De miercuri, Israel susţine că îşi va opri operaţiunile militare timp de trei ore pe zi, pentru a lăsa ajutoarele să ajungă în Fâşia Gaza.
Heba, locuitoare din Gaza şi mama a doi copii, a declarat pentru Al Jazeera că nu mai există loc în Gaza care poate fi considerat sigur. "Ce s-a întâmplat la şcoală este un atac inuman. Nu ne-am aşteptat niciodată că oamenii care se refugiază într-o clădire ONU vor fi atacaţi şi ucişi", a spus ea. Randa Seniora, de la Comisia Independentă a Drepturilor Omului, a întărit ideea că ceea ce se întâmplă în Gaza sunt crime împotriva umanităţii. "Israel nu poate să susţină, ca forţă ocupatoare, că acţionează pentru apărarea proprie, întrucât crimele şi pagubele create în rândul populaţiei civile sunt considerate crime de război", a spus ea.
Antena3.ro