Antena 3 CNN Externe Israel. Doi ani de când Ariel Sharon a fost internat în spital

Israel. Doi ani de când Ariel Sharon a fost internat în spital

Israel. Doi ani de când Ariel Sharon a fost internat în spital
04 Ian 2008   •   08:26

Se împlinesc doi ani de când fostul premier israelian Ariel Sharon a fost internat în spital, în urma unui atac cerebral. Imediat după internarea sa de urgenţă, Sharon a intrat în stare de comă profundă, din care nu a mai ieşit nici până astăzi. Locul său în guvern a fost preluat apoi de Ehud Olmert, cel care a fost dintotdeauna mâna dreaptă a lui Ariel Sharon şi un susţinător fervent al unui plan paşnic de rezolvare a conflictului cu palestinienii.

Ariel Sharon s-a născut în 1928, în Palestina, teritoriu aflat la acea dată sub administraţie britanică. S-a remarcat în războaiele arabo-israeliene din anii 50-60 şi a urcat rapid în ierarhia militară. Pentru meritele sale în războiul de 6 zile din 1967, Ariel Sharon a fost promovat general de brigadă.

A intrat în politică în 1973 şi a făcut parte din majoritatea guvernelor care s-au perindat la conducerea Israelului. A fost pe rând consilier pe probleme de securitate, ministru al Agriculturii, al Comerţului, ministru al Construcţiilor, al Apărării sau de Externe. Considerat un erou naţional, Ariel Sharon a devenit în 2001 prim-ministru.

La conducerea Guvernului, s-a făcut remarcat prin decizii controversate. Pentru a contracara terorismul, Sharon a decis asasinarea mai multor lideri ai grupărilor fundamentaliste. Tot el este cel care a demarat construcţia aşa-numitului zid de securitate, menit să asigure protecţia Israelului în faţa atacurilor teroriste. În februarie 2005, Sharon a încheiat un armistiţiu cu palestinienii, document care a pus capăt intifadei.

În august 2005, Ariel Sharon a ordonat dezafectarea coloniilor evreieşti din Fâşia Gaza, teritoriu care a fost redat palestinienilor. Decizia a fost apreciată în plan extern, însă l-a îndepărtat de propriul său partid, Likud, ostil retragerii coloniştilor. Sharon a părăsit partidul şi a înfiinţat o altă formaţiune, Kadima.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close