Antena 3 CNN Externe Israel, atacuri aeriene în centrul Fâșiei Gaza, după ce o rachetă a lovit o casă din sudul țării

Israel, atacuri aeriene în centrul Fâșiei Gaza, după ce o rachetă a lovit o casă din sudul țării

Cerasela Stafie
1 minut de citit Publicat la 14:45 21 Apr 2022 Modificat la 14:45 21 Apr 2022
Israel, bombardament F??ia Gaza
Israel, atacuri aeriene în centrul Fâșiei Gaza, după ce o rachetă a lovit o casă din sudul țării Sursa foto: Twitter/ The Jerusalem Post

Două tabere de antrenament folosite de Hamas au fost lovite. Nu au fost raportate victime, au spus martorii.

Avioanele de război israeliene au lovit un post de securitate și un spațiu subteran folosit pentru a produce motoare de rachete, a declarat armata israeliană într-un comunicat. Anterior, o rachetă trasă din Gaza a lovit sudul Israelului, provocând ușoare pagube unei case, a spus poliția. Nu au fost victime, iar atacul nu a fost revendicat, scrie Reuters.

Este al doilea astfel de incident petrecut în ultimele zile.

O amplificare a violenței în Israel și în teritoriile palestiniene ocupate a stârnit temeri cu privire la escaladarea conflictului. Din martie, forțele israeliene au ucis cel puțin 29 de palestinieni în raidurile din Cisiordania, iar o serie de atacuri mortale de stradă au ucis 14 persoane în Israel.

Într-o declarație, Hamas a spus că bombardamentul Israelului nu va face decât ca palestinienii să ”reziste ocupației și să-și intensifice sprijinul pentru Ierusalim și poporul său”.

Confruntările din Orașul Vechi al Ierusalimului - în special la moscheea Al-Aqsa, cunoscută de evrei drept Muntele Templului - prezintă riscul unei escaladări într-un conflict mai extins, cum ar fi războiul de 11 zile Israel-Gaza de anul trecut, în care peste 250 de palestinieni din Gaza și 13 oameni în Israel au fost uciși.

Tensiunile din acest an au fost sporite parțial de luna sfântă musulmană Ramadan, care coincide cu sărbătorirea evreiască a Paștelui, a dus la o creștere a numărului de vizitatori evrei în complex, venerat de credincioși ca locul a două temple antice.

Palestinienii văd astfel de vizite ca pe o provocare, la al treilea loc cel mai sfânt din islam. Palestinienii vor ca Ierusalimul de Est, inclusiv locurile sale sfinte musulmane, creștine și evreiești, să fie capitala a unui viitor stat. Israelul, care a anexat Ierusalimul de Est într-o mișcare nerecunoscută internațional după ce a capturat zona într-un război din 1967, consideră întreg Ierusalimul drept capitala sa eternă.

×
x close