Liderii coloniştilor rebeli au promis să reziste acestui plan, ceea ce l-a determinat pe ministrul Apărării Ehud Barak să avertizeze coloniştii că vor cunoaşte puterea deplină a armatei dacă continuă să sfideze actul ce prevede o limitare a construcţiilor timp de 10 luni.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat acest plan luna trecută într-o încercare de a relua tratativele de pace cu palestinienii. Cu toate acestea, palestinienii au respins propunerea pe motiv că se permite construcţia la cele 3000 de case aflate în diferite stadii de execuţie în Cisiordania şi nu vizează Ierusalimul de Est, unde ei doresc să înfiinţeze capitala unui viitor stat.
Oricum, coloniştii au blocat în mod repetat forţele de securitate şi inspectorii care încercau să intre în comunităţi pentru a pune în aplicare ordinul. Iar rezistenţa a devenit din ce în ce mai violentă.
Subiectul coloniilor pe pământ pe care palestinienii îl vor pentru un viitor stat este unul sensibil pentru efortul de pace din Orientul Mijlociu. Palestinienii cer o îngheţare a tuturor construcţiilor în colonii, pentru a reveni la masa negocierilor cu Israel.
Planul militar de acum prevede trimiterea de avioane de spionaj care să fotografieze construcţiile ilegale şi să se creeze zone militare pentru a ţine protestatarii şi reporterii la distanţă în timpul demolărilor construcţiilor ilegale.
Circa 300.000 de colonişti trăiesc în Cisiordania pe lângă cei 180.000 în Ierusalimul de Est.
Antena3.ro