Peste 90 la sută din alegători au votat împotriva legii care nu era susţinută de niciun partid. Marea Britanie şi Olanda au avansat deja, pe această temă, un proiect de acord favorabil Islandei.
Potrivit AFP, aproximativ 230.000 de alegători au fost chemaţi la urne pentru a se pronunţa asupra unui acord privind rambursarea, până în 2024, a sumei de 3,9 miliarde de euro, avansată de Marea Britanie şi Olanda pentru despăgubirea cetăţenilor lor afectaţi de falimentul băncii Icesave în octombrie 2008. Rata de participare a fost de 54,5 la sută, mai scăzută decât cea de la alegerile legislative din aprilie 2009.
Perspectiva respingerii acordului la referendum a determinat guvernul să încerce în ultimele săptămâni să ajungă la un nou acord cu Marea Britanie şi Olanda. Sâmbătă seara, guvernul a anunţat că "va continua în următoarele zile eforturile hotărâte de a găsi o soluţie satisfăcătoare".
Fondul Monetar Internaţional nu a comentat rezultatul, dar un purtător de cuvânt al Ministerului olandez de Finanţe s-a declarat "dezamăgit" că acordul nu a intrat încă în vigoare, apreciind totuşi că este vorba despre o afacere internă a Islandei.
Antena3.ro