Cercetătorii care studiază în fiecare zi, din avion, vulcanul Bardarbunga au constatat că o parte din gheţarul care-l acoperă s-a topit şi s-au creat aşa-numite "cazane". Apariţia acestor formaţiuni adânci de 10 - 15 metri, a căror lungime poate ajunge la un kilometru, arată că o erupţie s-a produs deja, undeva sub stratul de gheaţă. Avertismentele vulcanologilor sunt, astfel, confirmate.
Vulcanul a dat primele semne de revenire la viaţă la mijlocul acestei luni, printr-o serie de cutremure care continuă şi în prezent. Cel mai puternic seism a atins 5,7 pe scara Richter. Serviciile de urgenţă se consideră, acum, mai bine pregătite decât înaintea erupţiei din 2010, produsă într-o altă regiune a ţării.
Erupţia de acum patru ani a dat naştere unui nor de cenuşă care a blocat, zile întregi, spaţiul aerian într-o mare parte din Europa. Peste 10 milioane de călători au fost afectaţi iar pagubele au fost estimate la 1,3 miliarde de euro. O eventuală erupţie a vulcanului Bardarbunga prezintă şi un alt risc: topirea gheţarului, a cărui grosime ajunge la 800 de metri, ar declanşa inundaţii catastrofale.