Antena 3 CNN Externe Irlanda de Nord. Proteste violente împotriva deciziei primăriei Belfast de a nu mai arbora permanent drapelul britanic

Irlanda de Nord. Proteste violente împotriva deciziei primăriei Belfast de a nu mai arbora permanent drapelul britanic

1 minut de citit Publicat la 11:52 12 Ian 2013 Modificat la 11:52 12 Ian 2013
Irlanda de Nord. Proteste violente împotriva deciziei primăriei Belfast de a nu mai arbora permanent drapelul britanic
Foto: Agerpres/AP
Un autobuz a fost incendiat, iar poliţia a tras cu gloanţe de cauciuc împotriva manifestanţilor, vineri, în Ulster în cadrul unor noi manifestaţii împotriva deciziei primăriei din Belfast de a nu mai arbora permanent drapelul britanic, a anunţat poliţia, citată de AFP.
   
Manifestanţii au aruncat cu cocteiluri Molotov, cărămizi şi sticle împotriva poliţiei, vineri, în cartierul protestant Rathcoole din Newtownabbey, şi în Carrickfergus, două localităţi situate la circa 15 kilometri nord de Belfast, capitala Irlandei de Nord (Ulster), potrivit poliţiei.
   
La Carrickfergus, unde incidentele continuau la începutul serii, poliţia a ripostat cu gloanţe de cauciuc.
   
La Newtownabbey, un autobuz a fost incendiat. Vehiculul ardea vineri seara în timp ce manifestanţii erau dispersaţi, a constatat un jurnalist al AFP.
   
La Belfast, mai multe străzi au fost blocate de manifestanţii purtând pe umeri Union Jack, drapelul britanic, în cadrul unei operaţiuni intitulate "oprire".
   
De peste o lună, sunt organizate periodic manifestaţii în Irlanda de Nord, provincie britanică semiautonomă, pentru a protesta faţă de decizia luată la 3 decembrie de consiliul municipal din Belfast, de a nu mai arbora Union Jack pe clădirea primăriei decât 18 luni pe an.
   
Aproximativ 60 de poliţişti au fost răniţi şi circa 100 de persoane au fost arestate de la începutul lui decembrie.
   
Irlanda de Nord, care din 2007 are un Guvern biconfesional, s-a confruntat cu 30 de ani de violenţe intercomunitare soldate cu 3.500 de morţi. Aceste violenţe au opus protestanţii unionişti care vor menţinerea Irlandei de Nord în Marea Britanie şi republicanii catolici susţinători ai unei uniri cu Republica Irlanda.
   
În pofida acordului de pace din 1998, care a stabilit o partajare a puterii între catolici şi protestanţi, incidente sporadice se produc în continuare în provincie.

×
x close