Ministrul irlandez al afacerilor europene a declarat, luni, că ar fi dificil ca Irlanda să rămână în zona euro dacă populaţia ar respinge tratatul fiscal discutat de liderii UE, oficialul ridicând astfel miza unei dispute politice interne privind organizarea unui referendum pe această temă, informează
Reuters.
"Ar fi o zi foarte tristă dacă am decide într-un fel sau altul să nu participăm la acest tratat şi am lăsa celelalte 16 state membre ale zonei euro să meargă înainte şi să încerce să găsească o soluţie fără noi. Cred că ar fi aproape imposibil pentru noi să continuăm ca parte a uniunii monetare, pentru că a face parte dintr-o uniune monetară presupune să respecţi regulile sale", a declarat luni Lucinda Creighton.
Guvernul a ridiculizat sugestiile opoziţiei, potrivit cărora Irlanda ar trebui mai degrabă să părăsească zona euro decât să continue să se supună la "tăierile sălbatice de cheltuieli". Oficialii de la Dublin consideră că ieşirea din zona euro ar avea "consecinţe catastrofale" asupra economiei.
Mai mulţi miniştri au sugerat că ar prefera să evite referendumul pe tema tratatului fiscal, de teamă că populaţia sătulă de austeritate ar putea respinge semnarea acordului.
Electoratul irlandez a respins anterior, în două rânduri, modificarea tratatelor UE, votând ulterior variante amendate.
Şefii de stat sau de guvern din UE, cu excepţia Marii Britanii, au convenit la summit-ul UE din decembrie să încheie de urgenţă un tratat de disciplină fiscală construit în jurul regulii de deficit bugetar cât mai apropiat de zero.
Liderii europeni participă luni la primul summit UE din acest an şi ar trebui să facă progrese în privinţa stabilirii regulilor care vor fi cuprinse în tratatul fiscal.
Irlanda se numără printre cele trei ţări din zona euro care au avut nevoie de acorduri de finanţare externă cu FMI şi Comisia Europeană.