Antena 3 CNN Externe Iranul va fi atacat de SUA în următoarele câteva luni

Iranul va fi atacat de SUA în următoarele câteva luni

3 minute de citit Publicat la 11:32 28 Mai 2008 Modificat la 11:32 28 Mai 2008
Iranul va fi atacat de SUA în următoarele câteva luni
Postul militar de radio din Israel a anunţat că Bush intenţionează să atace Iranul în următoarele câteva luni, înainte de expirarea mandatului său prezidenţial. Potrivit jurnaliştilor israelieni, informaţiile privind intenţia americanilor de a ataca Iranul au fost preluate de la un înalt oficial american. Evident, informaţiile difuzate au încins şi mai tare spiritele în Orientul Mijlociu.

Bush, tot mai preocupat de ambiţiile Iranului
În discuţia privată pe care a avut-o cu vicepreşedintele Dick Cheney, liderul de la Casa Albă a subliniat că manifestările de forţă ale mişcării Hezbollah constituie încă o dovadă a creşterii influenţei preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinedjad în Orientul Mijlociu. „Prin urmare, este necesară atacarea Iranului. Făcând posibilă sponsorizarea terorismului şi apariţia armelor de distrugere în masă, noi lăsăm de izbelişte următoarele generaţii” – a declarat preşedintele american, vizând „legăturile” dintre regimul de la Teheran şi organizaţiile teroriste.

Hezbollah: Manevrele militare din Israel au marcat începerea pregătirii războiului împotriva Libanului
Războiul ce se prefigurează în Iran nu este singurul care ar putea izbucni. Pe 6 aprilie, au început manevrele militare de sporire a capacităţii de apărare a Israelului. Membrii mişcării Hezbollah susţin că aceste măsuri au marcat începerea pregătirii de către conducerea militară a Israelului a unui război împotriva Libanului. Însă, potrivit şeicului Naim Kassem (al doilea om în Hezbollah), mişcarea pe care o repezintă este în stare să asigure apărarea Libanului în cazul unei ofensive militare a Israelului.

Pe de altă parte, oficialii israelieni susţin că manevrele militare nu sunt îndreptate împotriva statelor vecine. Cu toate acestea, mai multe surse din armata Israelului au declarat că în timpul manevrelor s-a folosit ca punct de pornire experienţa campaniei militare a Israelului, îndreptată împotriva Libanului în iulie 2006. Războiul a durat 34 de zile şi s-a soldat cu aproximativ 1.200 de morţi în rândul libanezilor şi cu 158 de morţi în rândul israelienilor.

Americanii înarmează statele din Orientul Mijlociu
În contextul tensionării situaţiei în Orientul Mijlociu, americanii oferă cu generozitate armament statelor din această regiune. De exemplu, turneul întreprins anul trecut de Condoleezza Rice şi Robert Gates în mai multe state din Orientul Mijlociu a avut, potrivit experţilor, două scopuri precise – obţinerea unui sprijin ferm din partea aliaţilor din regiune în privinţa Irakului şi contracararea influenţei Iranului şi Siriei. Au mai fost vizate mişcările Al-Qaida şi Hezbollah.

Prin urmare, s-a ajuns la semnarea unor contracte de asistenţă militară cu mai multe ţări din regiune, considerate aliaţi tradiţionali ale Statelor Unite – 30 de miliarde pentru Israel (ajutor militar pentru următorii zece ani), 20 de miliarde pentru Arabia Saudită şi 13 miliarde pentru Egipt. Însă, în ciuda declaraţiilor oficialilor americani cu privire la importanţa înarmării satelor care sprijină lupta împotriva terorismului, mai multe cantităţi de armament cumpărat de la americani au dispărut din stocurile Gărzii Naţionale a Arabiei Saudite, iar anchetatorii sunt de părere că o bună parte a încărcăturilor dispărute a ajuns în posesia mişcării Al-Qaida.

Există o alianţă militară între Israel şi statele sunnite?
Contractul cu Arabia Saudită a fost semnat pe 14 ianuarie a.c. Comentând acest eveniment în cadrul emisiunii „Master-class”, analistul rus Mihail Leontiev a declarat că Israelul nu este deranjat de înarmarea Arabiei Saudite. El a subliniat ideea că în Orientul Mijlociu există o alianţă între statele sunnite, care sunt mai moderate şi pro-occidentale, şi Israel. Această colaborare are un caracter preponderent militar, fiind îndreptată împotriva ţărilor şi organizaţiilor care se opun politicii externe americane în regiune. De asemenea, analistul rus este de părere că procesul de înarmare este unul dintre cei mai buni indicatori ai schimbărilor politice dintr-o ţară sau alta.

Makienko: Înarmarea Iranului nu va salva această ţară de invazie
În cadrul aceleiaşi emisiuni, expertul Centrului de Analiză Strategică şi Tehnologică, Konstantin Makienko, a subliniat că volumul armamentului vândut unei ţări este şi un indicator al potenţialului şi imaginii acesteia. „Rusia a vândut armament Algeriei şi Venezuelei. Valoarea contractelor semnate cu aceste ţări a atins 7,5 şi, respectiv, 8 miliarde de dolari. Prin urmare, Rusia oferă mai mult decât un produs sau altul. Ea le oferă un ansamblu de servicii mult mai complexe – asigurarea propriu-zisă a securităţii militare a acestora.

Aceasta înseamnă că potenţialii cumpărători (algerienii şi venezuelenii) nu au nici o îndoială cu privire la viitorul lor. Însă, eu nu cred că înarmarea Iranului ar putea evita invadarea acestei ţări. În acelaşi timp, nu cred că e bine să subestimăm hotărârea americanilor de a ocupa Iranul, chiar şi cu acceptarea unor sacrificii”, a declarat expertul rus.

Agenţia ARABIA LA ZI

×
x close