Autorităţile din Iran intenţionează să ia măsuri pentru a deporta până la finalul lui martie 2025 aproximativ două milioane de persoane care nu deţin statutul de rezident legal până la finalul lunii martie 2025, a anunţat marţi comandantul forţelor de securitate iraniene, Ahmad-Resa Radan, potrivit DPA, transmite Agerpres.
O dezbatere despre numărul mare de migranţi din Afganistanul vecin, care şi-au părăsit ţara după ce talibanii au revenit la putere în august 2021, are loc de câteva luni în Iran.
Într-un interviu pentru televiziune, ministrul de interne iranian Eskandar Momeni a evidenţiat situaţia deplorabilă a afganilor, afirmând că aceştia sunt „oameni cultivaţi”, dar a precizat că Iranul „nu poate prelua atât de mulţi migranţi'”.
„Avem un plan pentru a soluţiona această problemă într-o manieră organizată şi prioritatea este reprezentată de migranţii ilegali”, a spus Momeni.
În prezent, în Iran trăiesc aproximativ 4,5 milioane de refugiaţi afgani, mulţi având un permis de rezidenţă, potrivit datelor ONU. Media iraniene cred că numărul oficial este mult mai mare, de 6 - 8 milioane. În zonele metropolitane, mulţi dintre ei lucrează, pentru salarii mici, în supermarketuri sau pe şantiere.
Conflictele, sărăcia extremă şi şomajul ridicat îi determină pe numeroşi afgani să emigreze ilegal în Iran în fiecare an.
Iran şi Afganistan au o graniţă comună de peste 900 de kilometri. Numeroase zone de-a lungul acesteia sunt nelocuite, ceea ce îngreunează controalele frontaliere.
Pakistan, o altă ţară ce are frontieră comună cu Afganistan, a expulzat un număr mare de refugiaţi afgani.