Antena 3 CNN Externe Iranul și Qatarul au cerut din nou un acord privind încetarea focului în Fâșia Gaza

Iranul și Qatarul au cerut din nou un acord privind încetarea focului în Fâșia Gaza

BeFunky-collage - 2024-08-26T202434.699
Steagurile Iranului și Qatarului / foto cu caracter ilustrativ / sursă foto: Getty Images
de R.M.    |    26 Aug 2024   •   20:31

Ministrul iranian de externe Abbas Araghchi şi omologul său qatarez Mohammed bin Abdulrahman Al Thani au cerut din nou ca un acord privind încetarea focului să fie implementat în Fâşia Gaza, după aproape 11 luni de lupte între Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Iranul a salutat eforturile depuse de Doha de a avea un rol de mediator în acest conflict, a spus Araghchi, care l-a primit luni pe ministrul qatarez la Teheran.

Teheranul, care este aliat al Hamas, ar accepta „orice acord” cu care ar fi de acord grupul militant.

Negocierile privind încetarea focului în Fâşia Gaza, mediate de Qatar, Egipt şi Statele Unite, au ajuns din nou în impas.

Bin Abdulrahman, care este şi premier al Qatarului, este primul oficial străin de rang înalt care a vizitat Iranul după învestirea noului guvern în urma decesului fostului preşedinte Ebrahim Raisi, care şi-a pierdut viaţa într-un accident de elicopter.

Iranul, care consideră Israelul drept principalul său inamic, a ameninţat că va riposta după ce liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis la Teheran luna trecută într-un presupus atac israelian, alimentând temerile privind extinderea conflictului în regiune.

Şeful Statului Major al Iranului, generalul Mohammad Bagheri, a avut însă un ton mai moderat, spunând că Iranul nu ar trebui să cadă în „capcana inamicului”.

„Republica Islamică Iran va decide singură când se va răzbuna, iar Axa Rezistenţei va acţiona separat”, a spus Bagheri, referindu-se la un grup de puteri regionale, inclusiv organizaţia libaneză Hezbollah, rebelii houthi din Yemen şi gruparea Hamas, pe care Teheran îi consideră aliaţii săi în lupta împotriva Israelului.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close