Iranul este pregătit să discute despre o limitare a nivelului de îmbogăţire a uraniului, dar nu va suspenda vreodată, în totalitate, această activitate, aflată în centrul unor îngrijorări occidentale, a declarat adjunctul ministrului de Externe, citat duminică de agenţia Isna, relatează AFP, conform
Mediafax.
"Insistăm de zece ani (asupra faptului) că nu se pune problema să acceptăm o suspendare totală a îmbogăţirii uraniului", a declarat Abbas Araghchi.
Araghchi, care deţine un rol central în cadrul echipei negociatorilor în dosarul nuclear, a precizat totodată că "nivelul, cadrul, forma şi locul" îmbogăţirii uraniului pot fi abordate în cursul viitoarelor negocieri, "cu condiţia ca acest lucru să nu pună în discuţie îmbogăţirea (uraniului) şi dreptul Iranului" la această activitate.
El se referă la negocierile prevăzute pe 15 octombrie, la Geneva, între marile puteri din cadrul grupului 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) şi Iran.
Şefii diplomaţiilor statelor din cadrul grupului 5+1 şi omologul lor iranian s-au întâlnit joi la New York, cu scopul de a defini cadrul negocierilor care urmează să fie reluate la Geneva, după mai multe luni de întrerupere.
Ţări occidentale şi Israelul acuză Iranul că încearcă să fabrice arma atomică sub acoperirea programului nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte.
În contextul în care Iranul afirmă că îmbogăţeşte uraniu până la niveluri de cinci şi 20%, potrivit acestuia în vederea producerii de electricitate şi în sectorul medical, occidentalii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de o creştere recentă a capacităţii de îmbogăţire a uraniului de către iranieni.
Ei se tem că iranienii, cu ajutorul unui echipament mai performant, ar putea produce mai uşor uraniu îmbogăţit la un nivel necesar fabricării armei nucleare (90%).
O ofertă occidentală, prezentată în februarie, prevedea o suspendare a îmbogăţirii uraniului la un nivel de 20% în schimbul unei anulări a anumitor sancţiuni economice impuse de către Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE).
"Este necesar ca negocierile să conducă la anularea sancţiunilor, recunoaşterea dreptului la îmbogăţirea uraniului şi retragerea dosarului nuclear din Consiliul de Securitate al ONU", a declarat Araghchi, adăugând că Iranul este pregătit "să îndepărteze temerile" internaţionale cu privire la programul său nuclear.
Potrivit acestuia, dosarul nuclear şi anularea sancţiunilor s-au aflat "în centrul" convorbirii telefonice, vineri, între preşedinţii iranian Hassan Rohani şi american Barack Obama.