Antena 3 CNN Externe Iranul nu îi va judeca pe cei 15 britanici

Iranul nu îi va judeca pe cei 15 britanici

Iranul nu îi va judeca pe cei 15 britanici
03 Apr 2007   •   11:13

Iranul nu vrea să-i judece pe cei 15 militari britanici pe care-i deţine de 11 zile. Teheranul spune că acceptă rezolvarea crizei pe cale diplomatică, iar Londra pare că a înţeles mesajul şi a anunţat că va trimite o echipă de experţi în capitala Iranului, pentru discuţii. Între timp, presa din Regat speculează faptul că Statele Unite au declanşat această criză cu Iranul, la începutul anului. În ianuarie, trupele americane au avut o tentativă eşuată de a răpi, în nordul Irakului, doi înalţi responsabili de securitate de la Teheran.

Televiziunea iraniană prezentase duminică noi imagini ale unora din militarii britanici capturaţi la 23 martie, la frontiera cu Irakul, în estuarul Şatt-al-Arab. Potrivit surselor oficiale, toţi prizonierii ar fi recunoscut că au pătruns ilegal pe teritoriul iranian, dar nu toate mărturisirile au fost difuzate, ca urmare a unor "modificări pozitive" în atitudinea Marii Britanii. Ieri, Iranul a reafirmat că arestarea a avut loc în apele iraniene, dar n-a mai pretins scuze oficiale din partea Londrei.

Guvernul britanic a confirmat că discuţiile bilaterale continuă. Între timp, Departamentul de Stat a anunţat că un cetăţean american a dispărut fără urmă în sudul Iranului, acum aproape o lună. Este vorba de un fost agent FBI, care nu se afla, însă, în misiune oficială. Nu există, însă, indicii că el ar fi arestat. Relaţiile dintre cele două ţări sunt extrem de tensionate din cauza disputei pe tema programului nuclear iranian, la care s-a adăugat şi criza prizonierilor britanici. Casa Albă neagă totuşi că ar pregăti un atac armat asupra Iranului.

Antena 3

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close