Antena 3 CNN Externe Iranul începe instalarea a 6.000 de centrifuge pentru îmbogăţirea uraniului

Iranul începe instalarea a 6.000 de centrifuge pentru îmbogăţirea uraniului

Iranul începe instalarea a 6.000 de centrifuge pentru îmbogăţirea uraniului
08 Apr 2008   •   13:57

Preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a declarat, marţi, că Iranul a început instalarea a 6.000 de centrifugie la baza de îmbogăţire a uraniului de la Nataz. Potrivit Reuters, cu ajutorul acestor centrifuge, Iranul va putea, pe viitor, să construiască bombe atomice. Ahmadinejad a adăugat că Iranul are nevoie de electricitate, şi de aceea se foloseşte de energia nucleară.

Preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a susţinut, marţi, la Teheran, un discurs în cadrul Zilei Naţionale a Tehnologiei Nucleare a Iranului. Acest anunţ al preşedintelui este o nouă lovitură dată securităţii Organizaţiei Naţiunilor Unite care, la sfârşitul anului 2006 au impus 3 seturi de sancţiuni prin care obligau Teheranul să oprească proiectul de îmbogăţire a uraniului.

Centrifuga este o maşinărie care învârte componentele uraniului la viteze supersonice pentru a separa şi a concentra izotopul cel mai radioactiv din elemntul chimic. Analiştii au declarat că scopul Iranului este ca, treptat, să înlocuiască generaţia de centrifuge ?P-1? cu una nouă care este derivată din designul generaţiei ?P-2?. Designul a fost obţinut pe piaţa neagră, din ţările din vest şi, conform acestuia, cu ajutorul viitoarelor centrifuge, uraniul va putea fi îmbogăţit de 2-3 ori mai repede decât în prezent.

Uraniul îmbogăţit poate fi folosit pe post de combustibil pentru uzinele nucleare, iar dacă este rafinat şi mai mult, poate fi folosit ca material explozibil pentru arme de distrugere în masă, cum ar fi bomba atomică. Analiştii nucleari au declarat că pentru producerea a unei astfel de bombe atomice este nevoie de circa 1500 de centrifuge care pot produce minimul de 20 de kilograme de uraniu îmbogăţit.

Sursa foto: www.reuters.com
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close