Antena 3 CNN Externe Iranul încearcă să coalizeze țările musulmane cu un turneu diplomatic. Ministrul de externe, în Egipt pentru prima oară în peste 10 ani

Iranul încearcă să coalizeze țările musulmane cu un turneu diplomatic. Ministrul de externe, în Egipt pentru prima oară în peste 10 ani

Abbas Araghchi
Ministrul iranian de externe a făcut o vizită la Cairo pentru prima dată din 2013. Foto: Hepta
de Adrian Dumitru    |    17 Oct 2024   •   08:55

Ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, a sosit, miercuri seară, în Egipt, a informat agenţia oficială Irna, o vizită fără precedent în această ţară în aproape 12 ani pentru un şef al diplomaţiei iraniene. Iranul încearcă să-și lărgească sfera de influență în regiune și să o contracareze pe cea a Israelului, mai ales după recentele schimburi de focuri între cele două țări.

Această deplasare are loc într-un moment în care Iranul îşi intensifică consultările diplomatice pentru a încerca să atenueze tensiunile regionale, după atacurile împotriva Israelului pe 1 octombrie care trezesc, acum, temeri de represalii.

Ultima vizită în Egipt a unui şef al diplomaţiei iraniene datează din ianuarie 2013, când Ali Akbar Salehi a mers la Cairo. Abbas Araghchi s-a oprit, înainte, în Iordania, miercuri, în cadrul unui turneu regional. După Egipt, va merge, apoi, în Turcia, au transmis reprezentanții diplomației iraniene.

Iranul a lansat 200 de rachete împotriva Israelului pe 1 octombrie, dintre care mai multe rachete hipersonice pentru prima dată. Israelul a promis că va face Iranul să plătească preţul atacului său.

Aceste lovituri au fost prezentate de Iran ca represalii pentru asasinarea, în iulie, în capitala iraniană, a liderului Hamas, Ismail Haniyeh.

Iranul a mai spus că a acţionat şi ca răspuns la moartea unui general iranian într-un atac în Liban, precum şi a lui Hassan Nasrallah, care a condus Hezbollah timp de peste 30 de ani, susţinut financiar şi militar de Iran. Ministrul iranian de externe a multiplicat de atunci iniţiativele diplomatice.

El a vizitat succesiv Liban, Siria, Arabia Saudită, Qatar, Irak şi Oman, care serveşte, în general, drept intermediar pentru discuţii indirecte cu Statele Unite.

Marţi seară, Abbas Araghchi a discutat cu ministrul francez de externe, Jean-Noël Barrot, şi cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la Teheran. 

×
Parteneri
x close