''Iranul trebuie să știe că Statele Unite nu vor sta impasibile în timp ce regiunea este destabilizată, iar unii lansează un război deschis la frontierele internaționale ale altor țări'', a declarat Kerry într-un interviu pentru canalul PBS, asigurând în același timp că Statele Unite nu caută confruntarea.
''Au existat și există zboruri dinspre Iran. În fiecare săptămână, există zboruri din Iran, le-am descoperit și știm despre ele'', a adăugat șeful diplomației americane.
O coaliție de țări aliate SUA, condusă de Arabia Saudită, desfășoară de două săptămâni raiduri aeriene împotriva rebelilor șiiți numiți houthi, aliați ai Iranului.
Pentagonul a anunțat miercuri că forțele aeriene americane au început să realimenteze în zbor avioanele de vânătoare ale acestei coaliții.
''Nu ne vom abandona alianțele și prieteniile'', a afirmat Kerry, asigurând că Statele Unite sunt convinse de ''necesitatea de a fi alături de cei care se simt amenințați din cauza alegerilor pe care le-ar putea face Iranul''.
Acesta este primul interviu televizat al lui Kerry de la revenirea sa la Washington, după încheierea acordului-cadru între marile puteri și Teheran în problema dosarului nuclear iranian.
Înaintea acestui avertisment venit din partea Washingtonului, președintele Iranului, Hassan Rohani, a cerut să se pună capăt atacurilor aeriene în Yemen de către Arabia Saudită și aliații acesteia, îndemnând țările din regiune la căutarea unei soluții politice, potrivit Reuters.
''O națiune mare ca cea din Yemen nu poate fi supusă bombardamentelor'', a spus Rohani, îndemnând țările din regiune să se gândească la o modalitate de a pune capăt războiului. ''Să ne gândim la un acord de încetare a focului'', a spus președintele iranian, în cadrul unui discurs televizat.
El a denunțat loviturile aeriene asupra Yemenului care ucid, potrivit lui, ''copii nevinovați'', fără să numească explicit Arabia Saudită, lidera coaliției arabe, scrie France Presse.
Rebelii șiiți houthi, aliați ai militarilor rămași loiali fostului președinte Ali Abdallah Saleh, au preluat controlul unei părți mari din teritoriul yemenit, între care și capitala Sanaa, forțându-l pe șeful statului în exercițiu, Abd Rabbo Mansour Hadi, să fugă din țară.