Ministru de externe Ali Akbar Salehi a anunţat că Teheranul este dornic să reia negocierile sperând în urma acestora va avea parte de concesii din partea Vestului, care a impus sancţiuni economice pentru a determina Iranul să renunţe la programul nuclear, sancţiuni ce au îngenuncheat economia acestui stat.
Biroul ministrului de externe iranian susţine că Egiptul este încântat de ofertă şi a anunţat că se consultă cu grupul celor şase naţiuni, membrele permanente ale Consiliului de Apărare al ONU (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite) şi Germania, grup care a impus sancţiunile economice împotriva Iranului ca răspuns la refuzul acestei ţări să clarifice situaţia programului său nuclear.
În luna iunie a anului trecut, la Moscova au mai avut loc negocieri privind programul de îmbogăţire a uraniului dezvoltat de Iran, însă acestea au fost sistate în lipsa unui acord.
Washington-ul şi celelalte puteri mondiale au cerut sistarea programului temându-se că Teheranul ar putea folosi uraniul pentru arme nucleare, în timp ce autorităţile iraniene au continuat să susţină că progamul are ca obiectiv doar alimentarea cu electricitate şi cercetarea medicală.
În perioada sancţiunilor impuse de Occident, cel mai grav afectat a fost domeniul petrolier, unde Teheranul se confruntă cu un embargo total. Petrolul reprezintă 80% din aportul de valută externă în Iran, iar încasările din exportul de petrol şi gaze naturale au scăzut cu 45%.
Grav afectaţi de sancţiunile economice, liderii iranieni ştiu că au nevoie de concesii din partea ONU, iar o înţelegere cu aceste ţări ar putea reduce şi riscurile acţiunilor militare ale Israelului, care a ameninţat cu distrugerea centrelor de cercetare.
Deşi susţin că nu vor renunţa la dreptul lor de a îmbogăţi uraniul, autorităţile de la Teheran au indicat că sunt gata să accepte cerinţele Vestului de a opri programul de îmbogăţire a uraniului la 20% pentru anumite concesii în ceea ce priveşte sancţiunile economice.