Antena 3 CNN Externe Iranul discută programul său nuclear cu trei aliați-cheie ai SUA, după ce aceștia au denunțat lipsa de cooperare a Teheranului

Iranul discută programul său nuclear cu trei aliați-cheie ai SUA, după ce aceștia au denunțat lipsa de cooperare a Teheranului

A.I.
1 minut de citit Publicat la 16:26 24 Noi 2024 Modificat la 16:26 24 Noi 2024
costum de protectie antiradiatii
După retragera SUA din acordul nuclear și reinstituirea sancțiunilor la adresa Iranului, acesta și-a majorat pragul de îmbogățire a materialului fisionabil la 60%. Sursă foto: Getty Images

Iranul va discuta, vineri, programului său nuclear cu Franța, Germania și Regatul Unit, iar mișcarea este cu atât mai notabilă cu cât cele trei țări au semnat o recentă declarație în care denunță lipsa de cooperare a Teheranului în acest dosar, transmite Agerpres, care citează AFP.

Documentul a fost prezentat în timpul unei reuniuni la Viena, la sediul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), și a fost aprobat, joi, de 19 dintre cele 35 de state membre ale Consiliului de guvernatori al organizației.

Drept replică, Iranul a anunțat punerea în funcțiune a unor "noi centrifuge avansate" pentru programul său atomic.

În afară de dosarul nuclear, Iranul va discuta cu Franța, Germania și Regatul Unit despre "situația regională și internațională, inclusiv problemele din Palestina și Liban", a anunțat, duminică, purtătorul de cuvânt al diplomației iraniene, Esamil Baghai.

Locul exact al acestor discuții nu a fost specificat.

Iranul este un susținător puternic al grupărilor Hezbollah în Liban şi Hamasului în Gaza. Cele două organizații islamiste sunt în război cu Israelul, inamic ferm al Teheranului după proclamarea Republicii Islamice, în 1979.

Istoricul unui acord nuclear eșuat între SUA și aliații săi, China, Rusia și Iran

Teheranul își apără dreptul la energia nucleară în scopuri civile și neagă că dorește să se doteze cu o bombă atomică, după cum suspectează țările occidentale.

În 2015, Iranul a încheiat la Viena un acord cu Franța, Germania, Regatul Unit, China, Rusia şi SUA, pentru a limita programul său nuclear.

În schimb, Teheranul avea să beneficieze de o relaxare a sancțiunilor internaționale.

Însă în 2018, Donald Trump, pe atunci președinte al SUA, a retras țara sa în mod unilateral din acord - respectat la momentul respectiv de către Teheran, potrivit AIEA - și a restabilit sancțiuni aspre la adresa Iranului.

Drept represalii, Teheranul şi-a sporit semnificativ rezervele de material fisionabil și a crescut pragul de îmbogățire a acestuia la 60%, mai aproape de cele 90% necesare pentru a fabrica o armă atomică, conform clasificării AIEA.

Acordul asupra programului nuclear iranian plafona acest prag la 3,67%.

×
x close