Antena 3 CNN Externe Iranul avertizează Israelul „să nu se joace cu coada leului”: „Cu noi nu trebuie să se glumească sub nicio formă”

Iranul avertizează Israelul „să nu se joace cu coada leului”: „Cu noi nu trebuie să se glumească sub nicio formă”

piese de sah cu steagul iranului si al israelului pe harta pamantului
Iranul spune că „nu-şi va tranzacţiona interesele naţionale pentru nimic în lume”. FOTO: Getty Images
de Bianca Chirilă    |    15 Oct 2024   •   16:28

Iranul a avertizat marţi Israelul „să nu se joace cu coada leului”, referire la represaliile aşteptate din partea Israelului după atacul iranian cu rachete din 1 octombrie, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

„Asta este coada leului, nu vă jucaţi cu ea!”, a spus un purtător de cuvânt al guvernului de la Teheran la o conferinţă de presă. Leul şi soarele reprezintă un simbol al Persiei şi a fost stema drapelului iranian până la Revoluţia Islamică din anul 1979.

„Este necesar să anunţăm aici pentru cei care vor să asculte că nu trebuie glumit cu Iranul sub nicio formă”, a adăugat oficialul iranian, care a susţinut că operaţiunea „Promisiunea Adevărată 2” lansată contra Israelului prin atacul cu rachete din 1 octombrie a ilustrat doar o mică parte din forţa Iranului. Aşa cum a demonstrat în războiul cu Irakul dintre anii 1980 şi 1988, Iranul „nu-şi va tranzacţiona interesele naţionale pentru nimic în lume”, a mai spus acelaşi purtător de cuvânt.

Ca represalii faţă de campania militară israeliană contra grupării libaneze pro-iraniene Hezbollah şi faţă de uciderea în serie a comandanţilor acestei formaţiuni şi ai grupării islamiste palestiniene Hamas, Iranul a lansat pe 1 octombrie o salvă de circa 200 de rachete balistice către Israel, majoritatea fiind interceptate de sistemele antiaeriene israeliene şi de cele de pe navele americane de război, dar altele au lovit baze militare israeliene, fără însă a distruge avioane sau infrastructuri esenţiale, potrivit armatei israeliene.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a promis săptămâna trecută că răspunsul Israelului faţă de acest atac va fi „mortal, precis şi surprinzător”, fără a oferi detalii despre intenţiile concrete. Preşedintele american Joe Biden, a cărui vicepreşedintă democrată Kamala Harris se află în campanie pentru alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, a cerut Israelului să nu lovească instalaţiile petroliere iraniene, acţiune care ar creşte preţul petrolului, afectând SUA chiar înaintea alegerilor.

În faţa posibilităţii unei confruntări iminente între Iran şi Israel, Statele Unite au confirmat desfăşurarea unei baterii antirachetă de mare altitudine THAAD pe teritoriul israelian, care va fi operat de militari americani. 

×
Subiecte în articol: Iran Israel Orientul Mijlociu atac
Parteneri
x close