Iranul ameninţă că presupusul atac israelian din Siria va avea consecinţe grave pentru Israel, potrivit unui oficial din Ministerul iranian de Externe, citat de postul iranian PressTV.
"Atacul împotriva Siriei va avea consecinţe grave pentru Tel Aviv", a declarat oficialul guvernamental iranian, fără a oferi detalii, informează
Mediafax.
Iranul avertiza săptămâna trecută, prin vocea unui consilier al liderului suprem Ali Khamenei, că va considera o eventuală intervenţie militară externă în Siria drept un atac împotriva sa.
Miercuri seară,
regimul Bashar al-Assad a confirmat un raid al aviaţiei militare israeliene, precizând însă că nu a fost vizat un convoi auto, ci un centru de cercetări privind armele convenţionale.
"Un avion israelian de vânătoare a pătruns în spaţiul nostru aerian şi a atacat direct un centru de cercetări din zona Jomrayah (Al-Hameh), în provincia Damasc", a comunicat Statul major al armatei siriene.
Israelul a ameninţat de mai multe ori că va efectua raiduri aeriene în Siria, la primul indiciu că regimul de la Damasc nu mai poate securiza armele chimice.
Duminică, premierul Benjamin Netanyahu a avertizat, potrivit ziarului Haaretz, că există riscul ca arsenalul chimic sirian să ajungă în mâinile mişcării şiite libaneze Hezbollah, aliată cu Iranul. La rândul său, Iranul a comunicat că va considera o eventuală intervenţie militară externă în Siria drept un atac împotriva sa. Iranul este principalul susţinător al regimului Bashar al-Assad şi a avertizat de mai multe ori Occidentul să evite o intervenţie militară în Siria.
În septembrie 2012, un oficial militar iranian avertiza că Teheranul va riposta în cazul în care Statele Unite ar ataca Siria. Iranul şi Siria au semnat un acord de apărare reciprocă în 2006, dar detaliile documentului nu se cunosc.
Iranul acuză ţările occidentale că susţin insurgenţii sirieni, iar opoziţia siriană susţine că Teheranul trimite agenţi ai Gardienilor Revoluţiei Islamice pentru a ajuta regimul Bashar al-Assad în acţiunile de reprimare. Siria se confruntă de aproape doi ani cu un conflict civil soldat, conform ONU, cu aproximativ 60.000 de morţi.