"Domnule Obama, nu vă amăgiţi, şi noi avem toate opţiunile pe masă. Întoarceţi-vă acasă, până nu vă afundaţi şi mai mult în mlaştina din regiune", a declarat adjunctul comandantului-şef al forţelor armate, generalul Massoud Jazayeri, citat de sepahnews.com, site-ul Gardienilor Revoluţiei.
"Comandanţii noştri ne-au autorizat să răspundem oricărui gest ostil din partea inamicului", a adăugat el, fără să facă alte precizări. Forţele armate iraniene sunt plasate sub autoritatea liderului suprem al Republicii islamice, ayatollahul Ali Khamenei.
Într-un interviu pentru televiziunea israeliană, Barack Obama a repetat joi că speră la o soluţie diplomatică la criza cu Teheranul, dar că păstrează "toate opţiunile pe masă", inclusiv opţiunea militară.
"Dacă putem să o soluţionăm diplomatic, va fi o soluţie durabilă (...). Dacă nu, voi continua să păstrez toate opţiunile pe masă", a declarat preşedintele Statelor Unite, oferind asigurări că ţara sa deţine, "bineînţeles, capacităţi semnificative".
Barack Obama, care va efectua o vizită în Israel în perioada 20-22 martie, a apreciat totodată că Iranul va reuşi să dezvolte o armă nucleară într-un "an, un an şi ceva", dar că Statele unite nu vor să "aştepte până în ultimul moment" ca să îl împiedice.
Marile puteri şi Israelul suspectează Iranul că vrea să se doteze cu bomba atomică, sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut, la sfârşitul lui februarie, comunităţii internaţionale să ameninţe Iranul cu o acţiune militară, în cazul în care acesta îşi continuă programul nuclear. Oficiali militari iranieni au avertizat, la rândul lor, că un atac israelian va fi considerat ca aprobat de către Statele Unite şi că vor replica atacând baze americane în regiune.