Antena 3 CNN Externe Iranul a testat prima sa rachetă spaţială

Iranul a testat prima sa rachetă spaţială

Iranul a testat prima sa rachetă spaţială
26 Feb 2007   •   09:28

Iranul a făcut o nouă surpriză comunităţii internaţionale. Republica islamică a testat, cu succes, prima sa rachetă spaţială. Surse oficiale au precizat că racheta nu va fi folosită decât în scopuri ştiinţifice, dar evenimentul dă naştere la noi suspiciuni, pe fondul disputei pe tema programului nuclear iranian. Televiziunea publică iraniană a anunţat că racheta a atins altitudinea de 150 de kilometri şi a revenit la sol cu ajutorul unei paraşute. La acest prim test, iranienii nu şi-au propus mai mult, dar ei afirmă că doresc să plaseze pe orbită sateliţi. În 2005, Iranul a lansat, cu ajutorul Rusiei, primul său satelit de supraveghere.

Testul rachetei iraniene a avut loc într-un moment de tensiune maximă între Iran şi puterile occidentale. Acestea se tem că programul nuclear iranian are scopuri militare şi doresc să impună noi sancţiuni Teheranului. În replică, preşedintele Mahmud Ahmadinejad a comparat programul nuclear cu ?un tren care nu are nici frână, nici marşarier?. Secretarul de stat Condoleezza Rice a reacţionat imediat. ?Nici nu e nevoie de marşarier. Dar le trebuie un buton de oprire. Trebuie să oprească îmbogăţirea uraniului şi apoi ne putem aşeza să discutăm despre tot ce îi frământă?.

Casa Albă nu exclude total nici opţiunea unui atac militar asupra Iranului. Dar, potrivit ziarului britanic ?Times?, câţiva generali şi amirali americani sunt hotărâţi să demisioneze dacă preşedintele Bush va ordona un asemenea atac.

Antena 3

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close