Antena 3 CNN Externe Iranul a răspuns la scrisoarea lui Donald Trump. Șeful diplomației iraniene: „Nu negociem direct cu Statele Unite”

Iranul a răspuns la scrisoarea lui Donald Trump. Șeful diplomației iraniene: „Nu negociem direct cu Statele Unite”

A.O.
2 minute de citit Publicat la 23:19 27 Mar 2025 Modificat la 23:19 27 Mar 2025
iran steag semn radiatii nucleare
Donald Trump a retras în mod şocant Statele Unite dintr-un acord internaţional cu Iranul în timpul primului său mandat în 2018. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Getty Images

Iranul a răspuns la scrisoarea trimisă de Donald Trump, care a solicitat Teheranului să reia negocierile pentru un nou acord nuclear, anunţat joi şeful diplomaţiei iraniene, Abbas Araghchi, relatează Agerpres. Ministrul de Externe iranian nu a dat însă detalii cu privire la această scrisoare. A atras însă atenția că Iranul „nu va negocia direct cu SUA”, cu atât mai mult cu cât Statele Unite au amenințat națiunea cu acțiuni militare. 

„Acest răspuns oficial include o scrisoare în care poziţia noastră cu privire la situaţia actuală şi la scrisoarea lui Trump a fost pe deplin explicată celeilalte părţi", a subliniat Abbas Araghchi pentru agenţia oficială Irna. 

Șeful diplomației iraniene a mai precizat că scrisoarea a fost trimisă Sultanatului Oman, care are în general rol de intermediar între Iran şi Statele Unite, în absenţa relaţiilor diplomatice. Araghchi nu a precizat însă natura răspunsului Iranului sau când a fost trimisă scrisoarea. 

Donald Trump, care a retras în mod şocant Statele Unite dintr-un acord internaţional cu Iranul în timpul primului său mandat în 2018, a declarat acum că este deschis dialogului cu Teheranul pentru a reglementa activităţile sale nucleare, scrie AFP.

La începutul lunii martie, preşedintele SUA a dezvăluit că a scris o scrisoare în acest sens liderilor iranieni.

În acelaşi timp, Donald Trump şi-a intensificat politica de „presiune maximă” împotriva Iranului, prin sancţiuni suplimentare şi ameninţarea cu acţiuni militare în cazul în care refuză negocierile.

„Politica noastră rămâne să nu negociem direct (cu Statele Unite) 'sub presiune maximă' şi ameninţări cu acţiuni militare, dar negocierile indirecte, aşa cum au existat în trecut, pot continua”, a declarat Abbas Araghchi.

Iranul şi Statele Unite nu au mai avut relaţii diplomatice din 1980. Însă cele două ţări fac schimb de informaţii indirect, prin intermediul ambasadei elveţiene la Teheran, care reprezintă interesele americane în Iran. Sultanatul Oman a jucat, de asemenea, un rol de mediator în trecut, la fel ca şi Qatarul, într-o mai mică măsură. Scrisoarea lui Donald Trump a fost transmisă Iranului prin intermediul Emiratelor Arabe Unite.

În 2015, Iranul a încheiat un acord cu membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (China, Rusia, Statele Unite, Franţa şi Regatul Unit) şi cu Germania pentru reglementarea activităţilor sale nucleare.

Timp de decenii, ţările occidentale au suspectat Teheranul că doreşte să obţină arme nucleare. Iranul respinge aceste acuzaţii şi susţine că programul său există doar în scopuri civile, în special pentru energie.

Textul oferea ţării o relaxare a sancţiunilor internaţionale în schimbul limitării ambiţiilor sale nucleare. Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Iranul îşi respecta angajamentele. Dar în 2018, Donald Trump a retras unilateral ţara sa din acord şi a restabilit sancţiunile SUA.

Această decizie a fost motivată în special de absenţa măsurilor împotriva programului iranian de rachete balistice, perceput ca o ameninţare de către Washington.

×
x close